واکس پارکت
محافظت از پارکتهای چوبی برای حفظ دوام و زیبایی این کفپوشهای طبیعی، یکی از دغدغه های همیشگی برای سیستمها و اشخاصی است که از پارکت چوبی به عنوان کفپوش استفاده کرده اند. استفاده از واکس پارکت که گاهی به آن موم هم می گویند یکی از قدیمی ترین و مرسوم ترین روشها برای حفظ و نگهداری پارکت بوده و هنوز هم علیرغم وجود روشها و متریال های گوناگون برای محافظت از پارکتها از مرسوم ترین و پر طرفدار ترین روشها محسوب می شود.
برای مطالعه بیشتر در مورد پارکتهای چوبی می توانید مقالات “پارکت چوبی چیست” و “روش انتخاب پارکت چوبی” را مطالعه نمایید.
امروزه مواد و مصالح گوناگونی به عنوان جلا دهنده ها و نیز پوشش های محافظ پارکت، تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرند که رایج ترین آنها را می توان بصورت زیر دسته بندی نمود.
- پوششهای پلی یورتان
- لاک پارکت
- روغن پارکت
- شلاک پارکت
- واکس پارکت
“شیدارک” سابقا در مقالات “مقایسه روغن پارکت و لاک پارکت” و نیز “روش و مراحل اجرای روغن پارکت“ بخشی از این روشها و متریالهای محافظت از پارکتهای چوبی را مورد بررسی قرار داده و در این مقاله سعی خواهد کرد تا شما را با واکس پارکت آشنا نماید.
واکس پارکت پوششی است محافظ که در منافذ چوب نفوذ می کند و عمر و دوام پارکت را افزایش می دهد. گرچه این پوشش در برابر رطوبت و آب آسیب پذیر است و به همین دلیل نیاز به مراقبت دائم و نیز تجدید اجرا دارد ولی هنوز هم از علاقه مندان خاص خود را دارد.قبل از تولید و توسعه پلی یورتانها به عنوان لایه جلا و محافظ پارکتهای چوبی در دهه 1960 میلادی، واکس پارکت برای سالها گزینه اول برای محافظت از کفپوشهای چوبی بود و حتی امروزه هم به عنوان یکی از گزینه های محبوب برای استفاده به عنوان لایه محافظ روی سطح پارکتهای چوبی مورد استفاده قرار می گیرد.
نقاط قوت
واکس پارکت به 2 صورت مایع و خمیری تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرد. هر 2 نوع واکس پارکت (مایع و خمیری) پس از استفاده ظاهری ملایم با براقیتی کم و اندک را ایجاد می کنند.واکس پارکت، چه از نوع خمیری و چه از نوع مایع آن را باید در چند لایه یا چند دست روی سطح پارکتهای چوبی اعمال نمود. اجرای این پوشش محافظ کاری بسیار ساده است و براحتی و می توان انواع آن را با یک دستمال یا تی پارچه ای اجرا نمود.
واکس خمیری
تنها تفاوت روش اجرای آنها در این است که، پیشنهاد می شود واکس پارکت مایع توسط پشم روی سطح پارکت اعمال شده و واکس خمیری توسط یک دستمال پارچه ای. گاهی پیشنهاد می شود برای اصلاح رنگ و یا حتی تغییر رنگ پارکتها چوبی، رنگ مخصوص پارکت را با واکس پارکت مخلوط کرده و آنگاه این مخلوط را روی سطح پارکت اعمال نمود، با این روش همراه با واکس زدن می توان پارکتها را نیز رنگ نمود. نکته دیگری که در مورد ویژگی های این پوشش می توان به آن اشاره کرد این است که، لکه گیری و نیز مرمت واکس پارکت ،بر خلاف لاک پارکت براحتی امکان پذیر بوده و کاری بسیار ساده است.
واکس مایع
نقاط ضعف
گرچه واکس پارکت اجرایی راحت و آسان دارد و یکی از محبوب ترین لایه های برای محافظت از پارکتها چوبی به حساب می آید، ولی نمی توان از نقاط ضعف آن چشم پوشی نمود. اولین نکته ای که در خصوص استفاده از واکس همیشه باید مد نظر قرار داد این است که، واکس پارکت با گذر زمان کدر شده و دچار زرد شدگی می شود (رنگ آن به زردی تغییر پیدا می کند). این مورد را احتمالا می توان به عنوان مهمترین ایراد و نقطه ضعف واکس پارکت بشمار آورد.تغییر رنگ این پوشش در کنار ایراد دیگر واکس پارکت که دوام پایین آن است سبب می شود که، این پوشش هر جند سال یکبار نیاز به تجدید و اجرای مجدد داشته باشد.
دیگر نقطه ضعف این پوشش را می توان ضعف این لایه در برابر رطوبت دانست. در اثر مجاورت با آب، و امکان آسیب دیدن این پوشش وجود داشته و گاهی لکه هایی سفید رنگ روی سطح واکس پارکت ایجاد می شود. به همین دلیل استفاده از واکس به عنوان پوشش پارکتهایی که در معرض رطوبت هستند مانند پارکتهای آشپزخانه و … به هیچ عنوان، توصیه نمی گردد (در چنین فضاهایی می توان از لاک پارکت یا پوشش های پلی یورتان استفاده نمود). دیگر نقطه ضعف واکس پارکت این است که به راحتی دچار خراشیدگی و خط و خش می شود. گرچه رفع این خط و خشها و محو کردن آنها،به راحتی و صرفا با اجرای یک لایه دیگر از این محصول امکان پذیر است، اما به هر حال این نکته نیز نقطه ضعف دیگری برای واکس محسوب می شود.
در ادامه نقاط قوت و ضعف این پوشش محافظتی برای پارکتهای چوبی، به صورت خلاصه و تیتر وارد ذکر شده اند. ولی قبل از آن، دو نکته اجرایی در خصوص جایگزینی واکس پارکت با پوششهای پلی یورتان و نیز روشی برای جلوگیری از تیره شدن و مات شدگی پارکتها در اثر استفاده از واکس، آورده شده که باید به آنها توجه نمود.
اولین نکته ای که در خصوص واکس پارکت باید به آن دقت نمود، این است که، در صورتی که لازم باشد پوشش های پلی یورتان جایگزین این پوشش شوند، حتما باید لایه واکس را از روی پارکت کاملا جدا نمود و آن را تا جای ممکن حذف کرد. عدم حذف این لایه، چسبندگی پوشش پلی یورتان به سطح پارکت را از بین خواهد برد.
نکته دیگر این است که،قبل از استفاده کردن از واکس پارکت به عنوان لایه محافظ پارکت، باید توجه نمود که این پوشش، پارکتها را اندکی تیره کرده و براقیت چوبها را کاهش می دهد. در صورتی که تمایل به استفاده از واکس پارکت داشته باشید برای کاهش میزان تیرگی آن، می توان ابتدا از یک لایه سیلر مخصوص ساب پارکت یا یک لایه شلاک مخصوص پارکت استفاده نمود و سپس پارکتها را توسط 2 یا 3 لایه واکس پوشش داد.
خلاصه مزایا و معایب واکس پارکت
بهترین کاربرد |
|
مزایا |
|
معایب |
|
اجرای واکس توسط دستگاه پولیش
(امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.