پارکت چوبی چیست؟ آشنایی مقدماتی با کفپوش پارکت

پارکت چوبی - شیدارک

پارکتها نوعی از کفپوشهای چوبی هستند که از پروفیلها و قطعات موزائیکی چوبی تشکیل شده اند. نام این کفپوش چوبی از کلمه فرانسوی (Parqueterie) گرفته شده است. تا مدتها پارکت از لوکس ترین و گرانترین کفپوشها به شمار می آمد و فقط ثروتمندان توانایی خرید این محصول را داشتند. با ورود تکنولوژی و استفاده از ماشین آلات در فرایند تولید این محصول، پارکت توانست خود را به عنوان محصولی همگانی تر معرفی کرده و بازاری بزرگتر برای خود ایجاد کند.

کیفیت و زیبایی پارکتها به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله مهترین عواملی که در کیفیت یک پارکت نقش دارند، می توان نوع و روش ساخت پارکت و نیز نوع چوب و گونه گیاهی استفاده شده در پارکت اشاره کرد.

در این مقاله شیدارک شما را با کلیاتی از پارکتها و انواع این کفپوش آشنا خواهد کرد و در مقالاتی که در ادامه خواهد آمد به بررسی انواع این کفپوش خواهد پرداخت.

 

  • انواع چوب استفاده شده در پارکت چوبی

نوع چوب استفاده شده در پارکت چوبی، میزان تراکم و فشردگی بافت چوب و میزان رطوبت درونی چوب در تعیین میزان انقباض و انبساط این کفپوش به عنوان یکی از مهمترین ویزگی های فنی پارکت نقشی بسیار اساسی دارد. به عنوان مثال کاهش میزان رطوبت چوب، میزان انقباض و انبساط و در نتیجه تورم چوب را کاهش می دهد و در عین حال میزان سختی و در نتیجه شکنندگی را در چوب افزایش می دهد.

میزان انقباض و انبساط پارکتها و نیز میزان رطوبت درونی پارکتها، بسته به نوع چوب (Hard Wood) یا (Soft Wood) و گونه درختی متفاوت خواهد بود.

از میان مرسوم ترین و معمول ترین چوبهایی (گونه های درختی) که در ساخت پارکتها از آنها استفاده می شود می توان بصورت دسته بندی شده به موارد زیر اشاره کرد:

  • چوب بلوط، گردو، گیلاس، کاج و افرا که پرمصرف ترین چوبها در ساخت پارکت هستند.
  • چوبهای گران تر مانند چوبهای ماهونی و چوب درختان گرمسیری که برای تولید پارکتهای بسیار لوکس و گران قیمت، از آنها استفاده می شود.
  • چوب بامبو به عنوان جدیدترین چوبی که در تولید پارکت از آن استفاده می شود.

برای آشنایی بیشتر با درختان (Hard Wood) یا (Soft Wood) می توانید مقاله “راهنمای انتخاب ترمووود” را مطالعه کنید.

  • روش تولید پارکت چوبی

پارکتها در گذشته صرفا از چوب و به صورت یک تکه ساخته می شدند ولی امروزه با پیشرفتهای تکنولوژی از روشهای دیگری هم برای ساخت پارکتها استفاده می شود.

پارکتهای چوبی را با توجه به مصالح استفاده شده و نیز تکنولوژی ساخت می توان بصورت زیر دسته بندی کرد:

  • پارکتهای تمام چوب  Solid Wood Flooring
  • پارکت از چوب مهندسی شده  Engineered Wood Flooring
  • پارکت از جنس ترمووود  Thermoo Wood Parquet
  • پارکتهای سنتی  Traditional Old Fashioned Parquet
  • پارکتهای ساخته شده از بامبو  Bamboo Flooring

همه پارکتهای ذکر شده در بالا برخلاف کفپوشهای لمینیت، کاملا از چوب ساخته شده اند و تفاوت در نحوه تولید، نوع عمل آوری چوب،ابعاد و اندازه و … است که سبب تفاوت در کارایی و نحوه کاربرد آنها می شود.

  • پارکتهای تمام چوب Solid Wood Floor

در این نوع از پارکتها، تمام پارکت بصورت یک تکه از چوب تشکیل شده است. به این معنی که هر پارکت چوبی بخشی از یک الوار است. اگر به مقطع پارکتهای تمام چوب نگاه کنیم، بافت یکدست و یکپارچه ای از چوب را مشاهده می کنیم.

این پارکتها معمولا از چوب سخت (Hard Wood) و به ضخامت حدود 20 میلیمتر تولید می شوند.

برای آشنایی بیشتر با پارکتهای تمام چوب (solid Wood Flooring) می توانید مقاله“پارکت تمام چوب”را مطالعه کنید.

  • پارکت از چوب مهندسی شده Engineered Wood Flooring

پارکتهای ساخته شده از چوب مهندسی را گاهی Semi Solid Plank نیز می گویند. این پارکتها که از چند لایه چوب روی هم قرار گرفته، تولید می شوند، پس از اتمام کار نصب از نظر ظاهری هیچ گونه تفاوتی با پارکتهای تمام چوب Solid Wood Floor ندارند . اما اگر به مقطع این پارکتها نگاه کنیم متوجه ساختار چند لایه این پارکتها خواهیم شد. پارکتهای چوب مهندسی حداقل از 3 لایه چوب تشکیل شده اند. در این نوع پارکتها برای لایه بالایی (لایه نهایی) از یک لایه تمام چوب (Solid Wood) چوب سخت (Hard Wood) استفاده می شود.

مطالعه مقاله بیشتر
جلای پارکت با استفاده از پوشش پلی یورتان

برای آشنایی بیشتر با پارکتهای چوب مهندسی (Engineered Wood Flooring) می توانید مقاله“پارکت چوب مهندسی”را مطالعه کنید.

پارکت چوبی - شیدارک

  • پارکتهای سنتی Traditional Old Fashioned Parquet

این پارکتها قدیمی ترین نوع پارکت هستند و از قطعات چوبی کوچک و موزائیکی تشکیل شده اند. نصب این نوع پارکتها بسیار زمان بر بوده و در عین حال این پارکتها به نسبت سایر پارکتها قیمت بالاتری دارند.

معروفترین نوع این پارکتها از قطعات کوچکی تشکیل شده که به صورت چپ و راست و با زاویه 45 درجه کنار یکدیگر قرار می گیرند. این پارکتها از لوکس ترین انواع پارکت محسوب می شوند.

 

  • پارکت از چوب ترموود Thermowood

چوبهای گرما دیده یا ترمووود گرچه بیستر به عنوان کفپوشهای فضاهای بیرونی و یا پوشش نمای ساختمان استفاده می شوند ولی برخی شرکتها اقدام به تولید پارکتهایی از جنس نموده اند. با توجه به اینکه در فرایند ترموود کردن چوبها، میزان رطوبت درونی چوب کاهش پیدا کرده و میزان پایداری و استقامت چوب افزایش می کند، پارکتهای تولید شده از ترموود می توانند گزینه مناسبی برای کفپوش، مخصوصا کفپوشهای فضای خارجی باشند.پارکتهای تولید شده از ترموود می توانند Engineered Wood Flooring یا Solid Wood باشند.

برای آشنایی بیشتر با ویژگی های چوبهای گرمادیده یا ترموود می توانید مقاله “چوب گرما دیده یا ترمووود” را مطالعه کنید.

  • پارکت از چوب بامبو  Bamboo Flooring

استفاده از چوب بامبو به عنوان پارکت کف و … قدمت چندانی ندارد، ولی ویژگی های مثبت چوب بامبو و در کنار آن رشد سریع گیاه بامبو و امکان تولید این گیاه بصورت شبه صنعتی باعث شده که استفاده از چوب بامبو رشد روز افزونی داشته باشد.

بامبو در مقایسه با چوبهای معمولی در راستای قائم میزان انقباض و تورم کمتری دارد ولی در جهت رگه های جوب میزان انقباض و تورم می تواند بین 2 تا 5 برابر سایر چوبها باشد. علاوه بر اینها بامبو را می توان به روشهای مختلف فراآوری کرد. چوب بامبو به صورت (Solid Wood) ، (Engineered Wood) و ترمووود (Thermowood) مورد استفاده قرار می گیرد.

پارکت چوبی - شیدارک

خدمات شیدارک - مرجع تخصصی کفپوش

مطالب زیر را از دست ندهید

مقالات پارکت

کتاب جامع آشنایی با کفپوش پارکت

جهت دریافت کتاب آشنایی با کفپوش پارکت فرم زیر را تکمیل نمایید.

این نوشته در پارکت ارسال شده و با برچسب گذاری شده است.
جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب4,89 می باشد.)
Loading...

2 دیدگاه برای “پارکت چوبی چیست؟

  1. asma.damiri گفته:

    با سلام و تشکر از مطالب خوب و مفیدتون. می خواستم بدونم فرق بین پارکت تمام چوب و پارکت چوب مهندسی چیه؟؟؟

    • کارشناس شیدارک گفته:

      با سلام
      مهمترین تفاوت این دو نوع پارکت در نحوه تولید آنهاست. پارکت تمام چوب ساختاری یکپارچه از یک قطعه چوب دارد ولی پارکت چوب مهندسی از چند لایه چوب تشکیل شده. از نظر عملکردی هم پارکتهی چوب مهندسی به مراتب عملکرد بهتری دارند. برای آشنایی بیشتر با این پارکتها مقالات زیر رو مطالعه کنید.
      مقاله آشنایی با پارکت تمام چوب ()
      مقاله آشنایی با پارکت چوب مهندسی ()

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟