استاندارد اپوکسی و پلی یورتان – آزمایشهای کیفی

شیدارک در این مقاله شما را با استاندارد اپوکسی و پلی یورتان ، آزمایشهای لازم و نحوه بررسی کیفیت کفپوش اپوکسی اجرا شده آشنا می کند.

عوامل مهم در کیفیت سیستم کفپوش اپوکسی:

پس از آشنایی شما علاقه مندان با کفپوشهای اپوکسی و پلی یورتان، ذکر این نکته ضروری است که اجرای با کیفیت کفپوش اپوکسی در پروژه ها متاثر از دوعامل اصلی می باشد:

۱) کیفیت مطلوب مواد اولیه که عمدتا در این مورد، کارخانه تولید کننده مسئول می باشد.
۲) اجرای با کیفیت کفپوش اپوکسی توسط تیم مجرب و با دانش که اطلاعات و تجربه کافی اجرای سیستم های کفپوش اپوکسی را داشته باشند.
از اینرو کنترل کیفیت کفپوش اجراشده در دوبخش مواد اولیه و محصول اجرا شده باید صورت پذیرد. شیدارک در این مقاله آزمایشها و استاندارد اپوکسی و پلی یورتان براساس آنچه گفته شد را ارائه می دهد.
برای انتخاب سیستم کفپوش اپوکسی و پلی یورتان، یکی از دغدغه های کارفرمایان و طراحان آشنایی با پارامترهای مهمی است که باید در کفپوش اپوکسی به آن توجه داشت.

عوامل مهمی که در کفپوش های اپوکسی باید به آنها توجه کرد
– مقاومت در برابر آتش
– مقاومت در برابر سر خوردگی
– مقاومت دمایی سیستم اپوکسی
– نفوذ آب
– مقاومت سایشی
– مقاومت کششی
– مقاومت پاره شدگی
– چسبندگی
– مقاومت در برابر اشعه UV
– درصد ازدیاد طولی (برای لایه منعطف پلی یورتان و پلی یوریا)
لازم به ذکر است در فهرست بالا سعی شده است به همه موارد مهم اشاره شود ولی باید توجه داشت که همه آیتمها نیاز به کنترل در سیستم های اپوکسی ندارند و کنترل آنها براساس نوع کفپوش اپوکسی و مشخصاتی است که در پروژه توسط طراح تعیین شده است.

استاندارد کفپوش اپوکسی و پلی یورتان

براساس موارد گفته شده در بالا، آزمایشهایی که بر روی مواد اولیه انجام می شود شامل بررسی مشخصات فیزیکی و شیمیایی مواد و لایه های تشکیل دهنده کفپوش هستند. به دلیل اهمیت بالای کیفیت اجرای کفپوش ، فهرست زیر آزمایشها و استانداردهای لازم جهت کنترل مواد اولیه و کنترل اجرا را معرفی می کند:

  • مقاومت فشاری (Compressive Strength) براساس استاندارد ASTM C579
  • مقاومت کششی (Tensile Strength) براساس استاندارد ASTM C307
  • مقاومت خمشی (Flexural Strength) براساس استاندارد ASTM C580
  • نفوذ آب (Water Permeability) براساس استاندارد BS EN 12390-8 (2009)
  • سختی (Shore (A/D براساس استاندارد ASTM D2240 (2005)
  • آزمایش درصد ازدیاد طولی (Elongation) براساس استاندارد ASTM D412

برای آشنایی بیشتر شما علاقه مندان، شرح کامل نام آزمایشهای گفته شده در زیر آمده است:

  • ASTM C579 – Test Methods for Compressive Strength of Chemical-Resistant Mortars, Grouts, Monolithic Surfacing, and Polymer Concretes
  • ASTM C307 – Test Method for Tensile Strength of Chemical-Resistant Mortar, Grouts, and Monolithic Surfacing
  • ASTM C580 – Test Method for Flexural Strength and Modulus of Elasticity of Chemical-Resistant Mortars, Grouts, Monolithic Surfacing, and Polymer Concretes
  • BS EN 12390-8 (2009) – Testing hardened concrete. Depth of penetration of water under pressure
  • ASTM D2240 (2005) – Standard Test Method for Rubber Property—Durometer Hardness

از آنجا که عمدتا کفپوش اپوکسی روی سطوح بتنی اجرا می شود در ادامه به دو آزمایش که در محل اجرای پروژه (پای کار)، روی محصول اجرا شده انجام می شود و به لحاظ اطمینان از کیفیت کفپوش اجرا شده بسیار مهم است، اشاره می شود:

  1. چسبندگی کفپوش به لایه های زیرین (Pull-Off) براساس استاندارد ASTM D4541 و استاندارد ASTM D7234 برای سطوح بتنی
  2. ثبات چسبندگی و دوام کفپوش براساس استاندارد ASTM D3359
  3. ASTM D4541- Standard Test Method for Pull-Off Strength of Coatings Using Portable Adhesion Testers
  4. ASTM D7234 – Standard Test method for Pull-Off Adhesion Strength of Coating on Concrete Using Portable Pull-Off Adhesion Testers
  5. ASTM D3359 – Test Methods for Measuring Adhesion by Tape Test
مطالعه مقاله بیشتر
استانداردهای موزاییک بتنی، ویژگی ها و آزمایشها

توضیح آنکه از آنجا که عمده بستر های کفپوش اپوکسی بتنی می باشد از اینرو استاندارد ASTM D7234 که در سال ۲۰۱۲ تدوین شده است آزمایش مناسب تری برای اندازه گیری میزان چسبندگی کفپوش به سطح بتنی می باشد.

توضیحاتی در خصوص تست Pull-off

تست Pull-off یکی از رایجترین تست ها برای تعیین میزان چسبندگی به سطح زیرین می باشد. این تست بهتر است توسط آزمایشگاههای معتبر (همکار استاندارد) روی سطح اجرا شده انجام شود. دراین تست وسیله ای به نامه دالی توسط چسب مخصوص روی سطح اپوکسی چسبیده می شود و پس از گذشت مدت زمان حدود ۳ الی ۷ روز (با توجه به نوع چسب دالی)، توسط دستگاه مخصوص از سطح جدا می شود و با توجه به نیروی وارده (مگاپاسکال) و نوع جدایش، تحلیل روی نتایج انجام می شود.

دستگاه تست Pull-off و نمونه ای از نحوه جدایش دالی از کفپوش اپوکسی

دستگاه دیجیتال تست Pull-Off
  • بهتر است برای فضاهای محدود مانند اتاقهای خدماتی و … به ازای هر فضا یک مجموعه تست (با چسباندن ۳ دالی) و برای فضاهای پارکینگی گسترده به ازای هر ۲۰۰۰ مترمربع یک نمونه تست روی سطح انجام شود.
  • از آنجا که برای تست Pull-off عدد مبنایی در استاندارد اپوکسی تعیین نشده است این مهم باید توسط کارفرما و یا مشاور پروژه تعیین شود. با این حال با استناد به نتایج آزمایشهای محصولات برندهای معتبر دنیا پیشنهاد می شود این عدد کمتر از ۱٫۵ مگاپاسکال نباشد. همچنین بهترین حالت جدایی آن است که دالی به همراه تمامی لایه های کفپوش (لایه نهایی تا پرایمر) از بخشی از سطح بتن جداشوند و جدایش بین لایه ای به وجود نیاید.
  • نتایج انجام تست با ارائه گزارش آزمایشگاهی و آدرس دقیق محل انجام آزمایش می بایست جزو اسناد پروژه بایگانی گردند و در پایان کار به کارفرما تحویل شوند.

شیدارک از شما علاقه مندان دعوت می کند جهت آشنایی بیشتر، مقاله آزمایش Pull Off را مطالعه نمایید.

مطالب زیر را از دست ندهید

آزمایش Pull Off – تعیین میزان چسبندگی کفپوش اپوکسی

آزمایش Pull Off – تعیین میزان چسبندگی کفپوش اپوکسی همانگونه که در مقاله استانداردهای کفپوش اپوکسی اشاره شد آزمایش Pull off برای تعیین میزان چسبندگی لایه کفپوش اپوکسی به سطح [...]

روش اجرای اپوکسی و پلی یورتان و نکات کیفی آن

روش اجرای اپوکسی و پلی یورتان و نکات کیفی آن همانگونه که در مقاله استاندارد اپوکسی آمده است، علاوه بر کیفیت مواد اولیه، روش اجرای اپوکسی و داشتن تجربه در [...]

دانستنیهای کفپوش اپوکسی – سوالات متداول اپوکسی (بخش اول)

دانستنیهای کفپوش اپوکسی – سوالات متداول اپوکسی (بخش اول) پیرو انتشار مقالات فنی در حوزه کفپوش اپوکسی مانند آشنایی با کفپوش اپوکسی و پلی یورتان، استانداردهای کفپوش اپوکسی، انواع کفپوش [...]

اجرای پرایمر در کفپوش اپوکسی – ۵ دلیل مهم

اجرای پرایمر در کفپوش اپوکسی – ۵ دلیل مهم یکی از مسائل و سوالهایی که افراد مرتبط با کفپوش های اپوکسی (پیمانکار، مشاور، مجریان اپوکسی و …) با آن مواجه [...]

بانک مقالات کفپوش اپوکسی
جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟