آشنایی با انواع استاندارد مقاومت به حریق در کفپوشها

مطابق آیین نامه ها و استانداردهای بین المللی ساختمانی، تمام کفپوش ها و محصولات ساختمانی که به عنوان کفپوش مورد استفاده قرار می گیرند،باید تست ها و آزمایش های مربوط به مقاومت نسبت آتش و حریق را گذارنده و میزان مقاومت و نوع عملکرد این محصولات نسبت به حریق مشخص شده باشد. برای بررسی عملکرد کفپوش ها و سایر محصولات ساختمانی در برابر حریق، آزمونها و تست های مختلفی توسط موسسات بین المللی استاندارد تدوین شده و مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل در این مطلب “شیدارک” سعی دارد تا شما را با مهمترین انواع استاندارد مقاومت به حریق در کفپوش ها و نحوه بررسی نتایج آزمونهای مختلف، آشنا نماید.

“شیدارک” در مطالب پیشین، برخی از مهمترین استانداردهایی که برای بررسی کفپوشهای ساختمانی در تمام دنیا ملاک عمل می باشند را جهت آشنایی خوانندگان عزیز،مورد بررسی قرار داده است که از آن جمله می توان به “آشنایی با استانداردهای مقاومت به لغزندگی در کفپوشها” ، “استاندارد کفپوشهای ورزشی” ، “مشخصات فنی و استانداردهای موکت” و … اشاره نمود.

آزمایش مقاومت به حریق

بررسی مقاومت کفپوشها در برابر حریق

امروزه تعیین عملکرد کفپوش ها در برابر آتش و حریق، یکی از مهمترین الزامات مشخصات فنی برای همه محصولات و تولید کنندگان در سراسر دنیا می باشد. برای تعیین کردن و مشخص نمودن عملکرد یک کفپوش (یا محصول دیگری مرتبط با صنعت ساختمان) در برابر حریق، باید از یک یا چند استاندارد و روش آزمون مرجع مانند استاندارد EN 14041 (مورد استفاده برای کفپوش های رزینی، کفپوشهای منسوج و کفپوش لمینت) یا EN 14342 (مورد استفاده برای کفپوش های چوبی) استفاده نمود.

یکی دیگر از استانداردهایی که برای مشخص نمودن عملکرد و میزان مقاومت یک کفپوش در برابر حریق و آتش، بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، استاندارد EN 13501-1 می باشد. استاندارد EN 13501-1 یکی از مهمترین استانداردها برای کلاس بندی و رده بندی عملکرد محصولات ساختمانی در برابر آتش در میان همه استانداردهای بین المللی می باشد. در این استاندارد نحوه عملکرد یک کفپوش و هر محصول ساختمانی در ۳ پارامتر اساسی نمایش داده می شود، که هر کدام از این پارامترها نشانگر ویژگی خاصی از هر محصول در برابر حریق می باشند. به عنوان مثال عملکرد یک محصول در برابر آتش پس از انجام آزمایشات، توسط یک کد مانند B-S2-D1 نشان داده می شود.

در این کد، اولین کاراکتر از سمت چپ نشان دهنده میزان اشتعال پذیری محصول می باشد و از A (کاملا مقاوم نسبت به حریق) تا F (بدون هیچ مقاومتی در برابر حریق) تقسیم بندی می شود. کاراکتر وسط نشان دهنده میزان انتشار دودهای سمی در اثر اشتعال بوده و از S1 تا S3 دسته بندی می شود. آخرین کاراکتر مشخص کننده میزان چکه کردن شعله ها می باشد و از D0 تا D2 طبقه بندی می شود. وقتی از این استاندارد برای سنجش عملکرد کفپوشها استفاده می شود، در کنار میزان اشتعال پذیری کفپوش حتما باید FL به معنای FLOORING نیز درج شده باشد. به عنوان مثال اگر میزان اشتعال پذیری یک کفپوش در برابر حریق در کلاس D باشد باید بصورت Dfl نمایش داده شود.

استاندارد مقاومت نسبت به حریق

نکته ای که درباره همه انواع استانداردها باید در نظر داشت این است که، اگرچه این استانداردها توسط موسسات بین المللی تهیه و تدوین شده اند، ولی برای هر پروژه با توجه به شرایط پروژه و نیز آیین نامه ها و مقررات ملی، استانداردهای خاص و ویژه ای ملاک عمل خواهد بود. همچنین محدوده مورد پذیریش در یک استاندارد نیز با توجه به مقررات ملی و آیین نامه های هر کشور می تواند متفاوت باشد.

به عنوان مثال ، در یک کشور برای لابی هتل ممکن است کفپوشی مورد تایید باشد که کلاس و رده مقاومت نسبت به حریق آن حداقل Dfl باشد در حالی که در کشوری دیگر برای همین فضا، کفپوشی با مقاومت به حریق Cfl مورد پذیریش و تایید باشد. اما بطور کلی محدوده  مقاومت به حریق کفپوشها در فضاهای داخلی در کلاسهای Bfl ، Cfl و Dfl مورد پذیریش در اکثر کشورها و پروژه های مختلف می باشد. البته گاهی برای برخی فضاها کلاس مقاومت به حریق Efl نیز مورد تایید می باشد. (کفپوشهای فضاهای خارجی و یا کفپوشهای که متراژ بسیار پایینی نسبت به کل پروژه دارند).

در ادمه مهمترین استانداردها و روشهای آزمونی که برای تعیین میزان مقاومت به حریق محصولات ساختمانی و رده بندی آنها مطابق استاندارد EN 13501-1 مورد استفاده قرار می گیرند، آورده شده اند.

مهمترین آزمونهای استاندارد مقاومت به حریق

آزمون استاندارد EN ISO 9239-1

استاندارد EN ISO 9239-1 واکنش و رفتار کفپوشها در برابر آتش را با استفاده از یک منبع تابش گرما مورد بررسی قرار می دهد. این استاندارد یک روش آزمایش برای ارزیابی رفتار کفپوش در هنگام سوختن و آتش سوزی بوده و پارامترهایی مانند میزان گسترش شعله و دود را مورد بررسی قرار می دهد.

استاندارد مقاومت نسبت به حریق

انجام آزمون استاندارد مقاومت به حریق EN ISO 9239-1 توسط اعمال گرمای تابشی به نمونه آزمایشگاهی

در این استاندارد و روش آزمون، رفتار یک کفپوش در برابر حریق، توسط یک منبع گرمای تابشی و یک حریق آزمایش، در یک اتاق مخصوص یا محفظه آزمایشگاهی، شبیه سازی می شود.

این استاندارد و روش آزمون برای تعیین میزان مقاومت نسبت به حریق کلیه کفپوشهای لمینت، کفپوشهای لاستیکی،کفپوشهای رزینی، کفپوشهای چوبی، فرشها ،موکتها و سایر کفپوشهای منسوج مورد استفاده قرار گرفته و نتایج حاصل از آن با توجه به استاندارد EN 13501-1 در کلاسهای A2fl ، Bfl، Cfl و Dfl طبقه بندی می شوند.

آزمایش مقاومت به حریق

انجام آزمون استاندارد مقاومت به حریق EN ISO 9239-1 توسط اعمال گرمای تابشی به نمونه آزمایشگاهی

آزمون استاندارد EN ISO 11925-2

استاندارد EN ISO 11925-2 آزمون واکنش در برابر آتش – میزان اشتعال پذیری محصولات ساختمانی در معرض شعله مستقیم را مورد بررسی قرار می دهد.

این آزمون قابلیت اشتعال نمونه محصول را که به صورت عمودی نصب شده است و یک شعله کوچک بصورت مستقیم روی سطح آن و یا یکی از گوشه های آن اعمال می شود بررسی می کند. نتایج حاصل از این آزمایش بر اساس استاندارد EN 13501-1 در کلاسهای Bfl ، Cfl، Dfl و Efl طبقه بندی می شوند.

استاندارد مقاومت نسبت به حریق

انجام آزمون استاندارد مقاومت به حریق EN ISO 11925-2 توسط اعمال شعله مستقیم

طبقه بندی و کلاس بندی مقاومت کفپوشها نسبت به حریق  بر اساس استاندارد EN 13501-1 و روشهای آزمون مربوط به آنها

کلاس و رده مقاومت نسبت به آتش

روش و نوع آزمون

A1fl

EN ISO 1182 and EN ISO 1716

A2fl

EN ISO 1182 or EN ISO 1716 and EN ISO 9239-1

Bfl

EN ISO 9239-1 and EN ISO 11925-2, Exposure = 15s

Cfl

EN ISO 9239-1 and EN ISO 11925-2, Exposure = 15s

Dfl

EN ISO 9239-1 and EN ISO 11925-2, Exposure = 15s

Efl

EN ISO 11925-2, Exposure = 15s

Ffl

هیچ عملکردی مشخص نشده است

مطالب زیر را از دست ندهید

استانداردهای چوب پلاست

پلاستوود ، استانداردها و نکات فنی (WOOD PLASTIC COMPOSITE- WPC) به‌طور کلی می‌توان استاندارد را اینطور تعریف کرد که استاندارد، مجموعه ای از آزمایشها و مطالعات گذشته برای نتیجه‌گیری و استفاده [...]

مطالعه مقاله بیشتر
استانداردهای سنگ، آزمایشها، الزامات و مقادیر
استاندارد اپوکسی و پلی یورتان – آزمایشهای کیفی

استاندارد اپوکسی و پلی یورتان – آزمایشهای کیفی شیدارک در این مقاله شما را با استاندارد اپوکسی و پلی یورتان ، آزمایشهای لازم و نحوه بررسی کیفیت کفپوش اپوکسی اجرا [...]

مشخصات فنی و استانداردهای ترموود – بخش نخست

مشخصات فنی و استانداردهای ترموود ترموود یا چوب گرمادیده یکی از انواع چوبهای فرآوری شده ای است، که استفاده از آن به خاطر ویژگی های مثبت فراوانی که این چوب [...]

استانداردهای سرامیک – آزمایش ها و تست ها

استانداردهای سرامیک – آزمایش ها و تست ها شیدارک پیرو انتشار مقاله سرامیکهای ساختمانی، در این مقاله شما را با انواع استانداردهای سرامیک و آزمایشهای موجود برای تعیین کیفیت سرامیک [...]

جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟