کفپوش آنتی استاتیک

انتخاب کفپوش مناسب برای فضاهای صنعتی و یا برخی از فضاهای بیمارستانی مانند اتاقهای MRI و سیتی اسکن (CT SCAN) و … به نسبت سایر فضاها می تواند انتخابی سخت تر و پیچیده تر باشد.در چنین فضاهایی علاوه بر الزمات مرسوم برای انتخاب یک کفپوش مناسب مانند انتخاب رنگ ، طرح ،دوام و … پارامترهای دیگری نیز مطرح می شوند که یکی از مهمترین این پارامترها، آنتی استاتیک بودن کفپوش هایی است که در این فضاها نصب می شوند.شیدارک در این مطلب سعی دارد تا شما را با کفپوش آنتی استاتیک (Anti-Static Flooring) آشنا کرده و در آینده انواع این کفپوشها را نیز مورد بررسی قرار خواهد داد.

کفپوش آنتی استاتیک

کفپوش آنتی استاتیک، یکی از الزامات معماری در فضاهایی است که تجهیزات تصویر برداری پزشکی نصب می شوند.

کفپوش آنتی استاتیک چیست؟

حتما شما هم گاهی جرقه ناگهانی بین دست خود و دستگیره در را، که پس از راه رفتن روی یک موکت و قالی اتفاق می افتد تجربه کرده اید. مثالهای زیادی می توان برای چنین تجربه ای پیدا کرد. تجربه ای که ناشی از تجمع و تخلیه الکتریسیته ساکن است.

کفپوش آنتی استاتیک کفپوشی است که تولید و تخلیه ناگهانی بارهای الکتریکی (الکتریسیته ساکن) را مهار می کند. گرچه بصورت معمول تخلیه ناگهانی الکتریسیته ساکن پدیده ای بی ضرر به نظر می رسد، اما در برخی از محیطها به دلیل وجود دستگاههای الکتریکی بسیار حساس و یا وجود مواد منفجره و قابل اشتعال با حساسیت بالا، تخلیه ناگهانی الکتریسیته ساکن براحتی می تواند، اتفاقهای فاجعه باری را رقم زده و یا در عملکرد دستگاهها ایجاد اختلال نماید. به همین دلیل استفاده از کفپوش آنتی استاتیک برای جلوگیری از این اتفاق، بخشی از مقررات طراحی و اجرا، در چنین فضاهایی به حساب می آید.

کفپوش آنتی استاتیک

چه فضاهایی به کفپوش آنتی استاتیک نیاز دارند؟

گرچه امکان دارد کفپوش آنتی استاتیک به عنوان یک کفپوش انتخابی در بسیاری از فضاها مورد استفاده قرار بگیر اما در برخی از صنایع و فضاها، کفپوش آنتی استاتیک به عنوان یکی از اساسی ترین موارد از نظر ایمنی و عملکردی مورد توجه ویژه قرار دارد و استفاده از آن الزامی و حتمی است.از جمله چنین فضاهایی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اتاق عمل بیمارستانها به دلیل وجود دستگاههای الکترونیکی بسیار حساس.
  • فضاهایی که در آن دستگاههای تصویر برداری حساس مانند دستگاه ام آر آی (MRI) یا سی تی اسکن (CT SCAN) و … نصب شده است.
  • محل نگهداری و انبار مواد منفجره و مهمات.
  • محل تولید دارو ها و یا انواع ایمپلنتهای جراحی و …
  • فضاهایی که در آنجا دستگاههای لیزری نگهداری می شوند.
  • محل نگهداری مواد شیمیایی با قابلیت اشتعال بالا.
  • سالنهای تولید و یا سالنهای نگهداری قطعات الکترونیکی حساس مانند نیمه رساناها و …
  • اتاقهای برق، اتاق های کنترل و همچنین مراکز کنترل ترافیک و یا اتاق های نگهداری سرورها و….

کفپوش آنتی استاتیک

کف کاذب آنتی استاتیک، مورد استفاده در دیتاسنتر ها و اتاقهای کنترل و …

کفپوش آنتی استاتیک، چگونه عمل می کند؟

تقریبا هر حرکتی در محیط می تواند به تولید الکتریسیته ساکن در آن محیط کمک کند. خواه این حرکت راه رفتن روی فرش باشد یا حرکت ماشینها و وسایل نقلیه و یا حرکات تکراری یک ماشین در خط تولید یک کارخانه. بارهای الکتریسیته ساکن جمع شده در فضا، به مرور  و بصورت دائم تخلیه می شوند، ولی اکثر این اتفاقات به دلیل میزان پایین ولتاژ ، برای انسان به هیچ عنوان محسوس نبوده و ما اصلا متوجه آنها نمی شویم.

 اما گاهی تخلیه بارهای الکتریکی (الکتریسیته ساکن) بصورت طبیعی انجام نشده و از طرفی میزان و مقدار آن نیز می تواند افزایش یابد. به همین دلیل و برای جلوگیری از تجمع بارهای الکتریکی و کمک به تخلیه سریع آنها از کفپوشهای آنتی استاتیک استفاده می شود.کفپوشهای آنتی استاتیک، الکتریسیته ساکن را که بطور طبیعی در هر محیطی تولید می شود،به زمین انتقال داده و به این ترتیب عملا آن را حذف می کنند. کفپوشهای آنتی استاتیک با تخلیه سریع بارهای الکتریسیته ساکن، از تجمع آنها جلوگیری کرده و صدمات ناشی از آنها را از بین می برند.

کفپوش آنتی استاتیک

موارد مهم در انتخاب کفپوش آنتی استاتیک

اولین گام در انتخاب یک کفپوش آنتی استاتیک مناسب، به الزامات فضا و نحوه استفاده از فضا مربوط می شود. در این مرحله باید نحوه تولید الکتریسیته ساکن و نیز میزان آن تخمین زده شود. پیامدها و آسیب های احتمالی ناشی از تجمع و تخلیه ناگهانی بارهای الکتریکی در فضا نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.

در گام بعدی تفاوتهای ظریف و مهمی که در انواع کفپوشهای آنتی استاتیک وجود دارد باید بررسی شده و کفپوش مناسب برای فضا و عملکرد مورد نظر انتخاب شود. آشنایی با انواع اصطلاحات مربوط به انواع کفپوشهای آنتی استاتیک در این مرحله می تواند به شما کمک نماید.

کفپوشهای آنتی استاتیک در ۲ نوع و گروه کلی تولید می شوند. کفپوشهای آنتی استاتیک رسانا (conductive) و کفپوشهای آنتی استاتیک پراکنده ساز (dissipative)، که هر کدام از این نوع کفپوشها محدوده های مختلفی از مقاومت الکتریکی را ارائه می کنند. بطور کلی کفپوشهای آنتی استاتیک رسانا یا کانداکتیو (conductive) مقاومت الکتریک تا ۱ مگا اهم (۱ mega Ω) را ارائه می کنند.  این مقدار برای کفپوش های آنتی استاتیک پراکنده ساز یا دیسپتیو (dissipative) بین ۱ تا ۱۰۰ مگا اهم (۱-۱۰۰ mega Ω) می باشد.

مقاومت بالاتر در برابر جریان الکتریکی به معنی هدایت و سرعت تخلیه پایین تر بارهای الکتریکی توسط کفپوش است. از این مطلب می توان نتیجه گرفت که کفپوشهای آنتی استاتیک رسانا یا کانداکتیو قدرت بالاتری در تخلیه بارهای الکتریکی دارند، اما این بدان معنی نیست که کفپوش آنتی استاتیک با مقاومت الکتریکی کمتر، لزوما گزینه ای بهتر برای انتخاب می باشد.

نکته : انتخاب نوع کفپوش آنتی استاتیک، کاری است که حتما باید توسط افراد متخصص انجام شود و نیاز به تجربه کافی و شناخت کامل از شرایط دستگاهها و یا نوع استفاده از آنها دارد.

کفپوش آنتی استاتیک

استفاده از شبکه های مسی به عنوان زیرسازی کفپوش آنتی استاتیک، برای انتقال بارهای الکتریکی به زمین

انواع کفپوش آنتی استاتیک، از نظر متریال

آنتی استاتیک بودن یک کفپوش، ویژگی و امتیازی است که می توان در کفپوشهای مختلف با انواع جنس ها ایجاد نمود. با کمی جستجو در اینترنت و یا تحقیق میدانی در بازار متوجه خواهید شد که، با توجه به کاربردهای مختلف کفپوشهای آنتی استاتیک، کفپوشهای مختلفی را در انواع جنسها و رنگها می توان مورد استفاده قرار داد. مرسوم ترین انواع کفپوشهای آنتی استاتیک از نظر جنس عبارتند از :

  • موکت آنتی استاتیک
  • کفپوشهای اپوکسی و پلی یورتان آنتی استاتیک
  • کفپوش وینیل یا pvc انتی استاتیک
  • کف کاذب آنتی استاتیک

برای مطالعه بیشتر می توانید مقالات “کفپوش وینیل بیمارستانی” ، “موکت اداری” ، “کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک” و “کف کاذب برای اتاقهای دیتاسنتر” را مطالعه نمایید.

هرکدام از این کفپوشها به طور معمول در فضاهای خاصی مورد استفاده قرار می گیرند.به عنوان مثال کفپوش وینیل آنتی استاتیک ،بیشتر به عنوان کفپوش فضاهای بیمارستانی مانند اتاقهای عمل و MRI و کفپوش های پلی یورتان آنتی استاتیک ،در فضاهای صنعتی و انبار مواد منفجره یا با قابلیت اشتعال بالا مورد استفاده قرار می گیرند. کف کاذب آنتی استاتیک در اتاقهای کنترل، و موکتهای آنتی استاتیک بیشتر در فضاهای اداری که کامپیوترها و ابزار الکترونیکی زیادی در آنها وجود دارد، استفاده می شوند.

مطالب زیر را از دست ندهید

انواع کفپوش وینیلی

انواع کفپوش وینیلی کفپوشهای وینیلی یا بر اساس ویژگی های ظاهری و یا ویژگی های فنی دسته بندی های متفاوت و گوناگونی دارند. این ویژگی ها بر کارایی، ابعاد و [...]

مطالعه مقاله بیشتر
استانداردهای موزاییک بتنی، ویژگی ها و آزمایشها
انواع کفپوش اپوکسی ، پلی یورتان و موارد مصرف آنها

انواع کفپوش اپوکسی ، پلی یورتان و موارد مصرف آنها پیرو انتشار مقاله آشنایی با کفپوش اپوکسی و پلی یورتان، شیدارک در این مقاله شما را با انواع کفپوش اپوکسی [...]

موکت اداری

موکت اداری مبلمان و دکوراسیون یک دفتر کار یا فضای اداری، از مهمترین و تاثیر گذارترین موارد در فضای دفتر است. از طرفی دکوراسیون مبلمان یک دفتر نقشی انکار ناپذیر [...]

انواع کف کاذب ، پانل ها و تنوع رویه های آن

انواع کف کاذب، پانل ها و تنوع رویه های آن همانگونه که در مقاله آشنایی با کف کاذب اشاره شد، انواع کف کاذب برای کاربردهای گوناگون وجود دارند که طیف [...]

مقالات کفپوش وینیلی
جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟