انواع روشهای چیدمان پارکت
برای نصب و چیدمان پارکت ،طرحها و روشهای خلاقانه بسیاری وجود دارد که هر کدام ویژگی و جلوه ای مخصوص به خود دارند. پس از خرید پارکت تصمیم گیری در خصوص نحوه چیدمان و طرح پارکتها مهمترین مساله ای است که باید پاسخ داده شود. گرچه معمول ترین و مرسوم ترین طرح و چیدمانی که پارکتها در ایران نصب می شوند، روش خطی مستقیم است که برای همه آشناست و حتما بارها این طرح را مشاهده کرده اید، ولی این طرح تنها طرح موجود و یا الزما زیباترین آنها نیست و البته مهمترین دلیل ازدیاد این طرح را می توان به عدم آشنایی با سایر طرحها و روشهای چیدمان پارکت توسط عامه مردم و همچنین نصب کنندگان پارکت دانست.
“شیدارک” در این مطلب برخی از مهمترین روشها و طرح های نصب پارکت را شرح داده است و تلاش نموده که شما را با آنها آشنا کند. قبل از شروع این مطلب لازم است این نکته را یادآور شویم که برخی طرحها در صورتی امکان اجرا دارند که شما نوع پارکت را از نظر ابعاد و اندازه متناسب با آن طرح انتخاب کرده باشید و برای دستیابی به نتیجه مطلوب لازم است قبل از خرید، طرح و چیدمان مطلوب و دلخواهتان را با فروشنده در میان بگذارید. برای آشنایی بیشتر با انواع پارکتها می توانید مقالات “پارکت چیست” ، “پارکت تمام چوب” و “پارکت چوب مهندسی” را مطالعه نمایید.
شیدارک در فیلم ارائه شده زیر،طرح ها و چیدمان های مختلف نصب پارکت را ارائه کرده است.
1- طرح خطی مستقیم
این طرح که همه ما آن را بارها و بارها در فضاهای گوناگون دیده ایم، مرسوم ترین و رایج ترین طرح و چیدمان نصب پارکتهاست. نصب پارکت به این روش بسیار آسان است و تقریبا همه نصابها با این روش نصب آشنا هستند. تنها نکته ای که در مورد این روش نصب لازم است به آن اشاره نمود این است که، در این روش پارکتها را می توان موازی درب ورودی فضا و یا عمود بر جهت درب ورودی نصب نمود. وقتی شما پارکتها را عمود بر جهت درب ورودی نصب می کنید، خطوط ناشی از این چیدمان به دعوت کنندگی فضای شما کمک خواهند نمود، و در صورتی که پارکتها را در جهتی موازی با جهت درب نصب کنید، فضای اتاق یا ورودی خانه شما گسترده تر و بازتر به چشم خواهد آمد.
2- طرح خطی مورب
این طرح در حقیقت همان طرح خطی چیدمان پارکتهاست، با این تفاوت که پارکتها در این روش،بصورت مورب و با زاویه نسبت به دیوارهای اتاق نصب می شوند. گرچه در اکثر مواقع این طرح با زاویه 45 درجه اجرا می شود، ولی با توجه به سلیقه طراح، این زاویه می تواند کمتر یا بیشتر باشد. طرح خطی مورب، زمانی کارایی خود را بیشتر نشان می دهد که دیوارهای اتاق همراستا نبوده، بر یکدیگر عمود نباشند و یا با زاویه نسبت به یکدیگر اجرا شده باشند. در این صورت این طرح و چیدمان سب می شود که ایرادات دیوارها کمتر به چشم آمده و عیبها تا حدودی پوشیده می شوند.
3- پارکت با عرضهای متفاوت
این طرح نیز مانند طرح خطی مستقیم است با این تفاوت که، از پارکتهایی با عرضهای متفاوت استفاده می شود. استفاده از پارکت با عرضهای متفاوت، علاوه بر زیبایی خاص خود، می تواند طرحی پر انرژی و پویا و همچنین بسیار ارگانیک باشد. این طرح را که می توان بصورت تصادفی (Random) اجرا نمود، سبب می شود شما در اتاقهای مختلف یک تم کلی ولی با طرحهای گوناگون و متنوع را تجربه نمایید. همچنین اجرای پارکت مطابق این طرح ، مقدار پرت و ضایعات پارکتها را بسیار کاهش می دهد.
4- روش جناغی
طرح جناغی ،یک روش سنتی برای نصب پارکتهاست که از گذشته تاکنون مورد استفاده بوده است. طرح جناغی که طرحی زیگزاگ است، برای فضاهای سنتی و یا فضاهایی که انتظار ایجاد حال و هوای سنتی را از آنها داریم بسیار پر کاربرد است و رواج فراوانی دارد. در این طرح پارکتها بصورت کله و راسته و عمود بر یکدیگر قرار گرفته، و روی کف نصب می شوند.
طرح جناغی امکان استفاده و اجرا در فضاهای کوچک و فضاهای بسیار بزرگ را دارد. از این طرح نه فقط در فضاهای مسکونی، بلکه در فضاهایی با ترافیک عبوری بالا مانند مراکز فرهنگی ، فروشگاهها و … استفاده می شود. طرح جناغی، طرحی شیک و کلاسیک است.
گاهی برای نصب پارکتها مطابق این طرح ( طرح جناغی ) می توان از پارکتها بصورت دوبل استفاده می کنند.
5- طرح هفت و هشت
طرح هفت و هشت نیز از طرحهای قدیمی و سنتی در میان انواع چیدمان پارکت های چوبی است. این طرح که در کاخ ورسای به عنوان طرحی مجلل و با شکوه مورد استفاده قرار گرفته است، از نظر ظاهر به روش جناغی بسیار شباهت دارد با این اختلاف که پارکتها در این طرح بر یکدیگر عمود نیستند و در وسط طرح بصورت اریب به یکدیگر می رسند. همین امر سبب می شود که در طرح هفت و هشت، خطوط عمود در سرار طول طرح کاملا دیده شوند . گاهی طراحان و یا نصابان پارکت از این خطوط عمود (یا خطوط قرینه) استفاده کرده و پارکتها را با توجه به طیفهای مختلف رنگی در دو سوی این خطوط قرار می دهند.
6- طرح حصیری
طرح حصیری نیز از طرحهای سنتی برای نصب پارکت به حساب می آید که روشهای گوناگونی برای اجرای آن وجود دارد. به عنوان مثال می توان برای اجرای این طرح از پارکتهای چوبی در قطع مربع استفاده نمود و یا با قرار دادن 3 یا 4 پارکت در کنار هم و ایجاد بلوکهای بزرگتر این طرح را ایجاد کرد. در ادامه انواع مختلفی از این طرح و چیدمان پارکت آورده شده است.
استفاده از 3 قطعه پارکت در کنار یکدیگر برای ایجاد طرح حصیری
7- طرح آجری
همانطور که از اسم این طرح پیداست، نحوه چیدن پارکتها مانند آجر صورت می گیرد. در این طرح از پارکتهایی با قطع کوچک استفاده می کنند که چیدمان و طرحی ساده با نصبی آسان و راحت دارد.
8- طرح های اختصاصی و لوکس
تمام طرح هایی که تا اینجا به آنها اشاره کردیم، با استفاده از پروفیلهای مرسوم و معمول پارکت چوبی که در بازار موجود هستند قابل اجرا می باشند. اما برای ایده های خلاقانه و طرح های خاص همیشه راه هایی جداگانه وجود دارد. علاوه بر طرح هایی که تا اینجا ذکر کردیم، طرحها و چیدمانهای بسیاری را برای نصب پارکت می توان پیشنهاد داد و اجرا نمود. این طرحها می توانند بسیار لوکس و پر زرق و برق و یا بسیار ساده باشند.
برای اجرا نمودن و نصب این طرح ها روشهایی متفاوت و در عین حال مختلف وجود دارد، یکی از راههایی که برای نصب پارکتها در طرحهای خاص پیشنهاد می شود، تبدیل طرح به مدولها و الگوهای تکرار شونده است. البته این امر به هیچ عنوان الزامی نیست و صرفا راهی برای آسانتر شدن اجرای طرح و نیز از بین رفتن خطاهای احتمالی می باشد. در ادامه برخی از این طرحها جهت آشنایی بیشتر آورده شده اند.
فیلم ارائه شده در زیر ، نحوه ساخت و نصب پارکتهای چوبی لوکس را نمایش می دهد.
کتاب جامع آشنایی با کفپوش پارکت
جهت دریافت کتاب آشنایی با کفپوش پارکت فرم زیر را تکمیل نمایید.
(امتیاز میانگین این مطلب4,50 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.