اندازه گیری رطوبت بتن – رطوبت سطح بتن

دالها و کفهای بتنی می توانند سطح بستر مناسبی برای سرامیکها و دیگر کفپوشهای بتنی باشند و یا خود می توانند به عنوان لایه نهایی اجرا شوند. اما وجود رطوبت بالا در بتن می تواند مشکلاتی را برای نصب کفپوشها به وجود آورد. بنابراین، توصیه می شود که قبل از اجرای هرگونه کفپوش روی سطح بتنی (مخصوصا کفپوش های اپوکسی) و یا اجرای سیلر روی کفپوش بتنی نهایی، مقدار رطوبت کف اندازه گیری شود. به صورت کلی سه روش استاندارد برای اندازه گیری رطوبت بتن ( رطوبت کفپوش بتنی و یا رطوبت سطح بتنی ) وجود دارد. اغلب، یکی از روشها که مقدار دقیق رطوبت بتن را گزارش می دهد مورد استفاده قرار می گیرد.

فرایند سخت شدن و خشک شدن بتن

همانگونه که مستحضرید بتن از اختلاط سیمان، سنگدانه (شن و ماسه)، آب و افزودنی های شیمیایی تولید می شود. وجود آب یک واکنش شیمیایی در سیمان به وجود می آورد که باعث سفت شدن آن می شود. وقتی بتن عمل آوری می شود، سخت تر و سخت تر شده و مقاومت آن بالاتر می رود و در این فرایند مقدار آب اضافی به تدریج از بتن تبخیر می شود. در حالت ایده آل، تبخیر بتن تا زمان عمل آوری اولیه کنترل می شود و پس از آن به رطوبت اضافه اجازه داده می شود تا به هوا تبخیر شود و بتن به صورت کامل عمل آوری شده و خشک شود.
برای آشنایی کامل با عملیات عمل آوری (کیورینگ) بتن پیشنهاد می شود کتاب مبحث نهم مقررات ملی ساختمان را مطالعه نمائید.

رطوبت بتن شیدارک
نمونه عمل آوری سطح بتنی

عمل آوری و خشک شدن بتن ممکن است چندین روز و حتی چند هفته طول بکشد. سرعت تبخیر و خشک شدم با مقدار رطوبت و دمای محیط تعیین می شود که همچنین باتوجه به مقدار و اندازه خلل و فرج بتن متغیر است. در هر صورت، تا زمانیکه فشار بخار در لتن بیشتر از هوا باشد، آب از بتن به هوا تبخیر خواهد شد.

اهمیت اندازه گیری رطوبت کفپوش بتنی

اگر رطوبت اضافی در دال بتنی وجود داشته باشد و یک لایه نفوذناپذیر روی سطح اجرا شده باشد، این رطوبت در زیر پوشش نهایی گیر افتاده است. با گذشت زمان، فشار هیدرواستاتیک رطوبت را مجبور می کند که به سمت بالا و سطح بتن حرکت کند که می تواند باعث ایجاد حباب در سطح لایه روکش نهایی شود، و یا درز و شکستهایی را در کفپوش نهایی که روی سطح بتنی اجرا شده، ایجاد کند.
یک دال و سطح بتنی که تازه اجرا شده است مقدار زیادی آب را از طریق تبخیر به هوا آزاد می کند. با گذشت زمان، فشار بخار بتن با توجه به فشار بخار موجود در هوا کاهش پیدا می کند. اگر بتن تا نقطه ای که رطوبت هوا بیشتر از بتن باشد، خشک شود، این احتمال وجود دارد که هیدراتاسیون به بتن برگردد.
با توجه به آنچه در بالا بیان شد، زمان ایده آل اجرای لایه کفپوش روی بتن (همانند اپوکسی)، زمانی است که فشار بخار بتن و فشار بخاد موجود در هوا باهم یکی بوده و در تعادل باشند.
شیدارک از شما دعوت مقاله های ایجاد حباب در کفپوش اپوکسی و دلایل خرابی کفپوش اپوکسی را مطالعه نمائید.

آزمایش ورقه پلاستیکی براساس استاندارد ASTM D4263

رطوبت بتن شیدارک
آزمایش اندازه گیری رطوبت بتن

آزمایش ورقه پلاستیکی توسط استاندارد بین المللی ASTM تدوین گردید که شامل چسباندن یک پلاستیک روی سطح بتن و استفاده از نوار چسب برای درست کردن یک سطح بخار بند در اطراف پلاستیک می باشد. ورقه پلاستیکی به مدت 72 ساعت روی سطح بتن باقی می ماند، سپس دستگاه رطوبت سنج نقطه پایین (Dew point hygrometer) برای اندازه گیری میزان رطوبت هوای محبوس در زیر سطح ورقه پلاستیکی به کار می رود. این آزمایش مقدار تبخیر ایجاد شده از سطح بتن طی 72 ساعت، مدت زمان آزمایش را به ما می گوید.

آزمایش کلسیم کلراید بدون آب طبق استاندارد ASTM F1869

این استاندارد توسط زیرگروههای زیر نظر استاندارد پس از تست و انجام آزمایش روی کفپوشهای مصنوعی تدوین شد. آزمایش کلسیم کلراید شبیه آزمایش ورقه پلاستیکی می باشد که در آن از یک محیط محصور شده برای تعیین مقدار تبخیر روی کف بتنی در طول زمان استفاده می شود. این آزمایش در سه نقطه مختلف برای هر 1000 فوت مربع از سطح دال بتنی انجام می شود. اینکار به شما اجازه می دهد به جای آنکه رطوبت را تنها در یک نقظه تعیین کنید، آنرا در کل سطح کف داشته باشید.
برای هر نقطه از آزمایش، یک بسته هیدروکساید کلسیم خیلی خشک را درون یک ظرف بریزید و آنرا وزن کنید. سپس ظرف را روی سطح بتنی قرار دهید و روی آنرا با پلاستیک محصور و درزبند کنید. پس از 72 ساعت ظرف کلسیم هیدروکساید را برداشته و آنرا مجددا وزن کنید. اختلاف اوزان اندازه گیری شده، مقدار رطوبتی است که کریستالهای درون ظرف از تبخیر بتن جذب کرده اند.

مطالعه مقاله بیشتر
تفاوت کفپوش اپوکسی و پلی یورتان
رطوبت بتن شیدارک
اندازه گیری رطوبت بتن با آزمایش کلسیم کلراید

با اطلاعات بدست آمده، مقدار رطوبت تبخیر شده به ازای هر 1000 فوت مربع از سطح بتن در بازه زمانی 24 ساعته قابل محاسبه است. در حالت کلی، رطوبت خروجی از سطح نباید از 3 پوند برای هر 1000 فوت بیشتر باشد، اگرچه برخی پوششهای کف برای محیط هایی که رطوبتی برابر 5 پوند در هر 1000 فوت دارند هم مناسب خواهد بود.

آزمایش تعیین رطوبت نسبی با میله طبق استاندارد ASTM F2170

در این آزمایش شامل یک سوراخ در کف بتنی ایجاد می شود و سپس یک متر الکترونیکی در آن قرار داده می شود و یا متر مذکور قبل از بتن ریزی در کف خوابانده می شود. رطوبت نسبی بتن پس از 72 ساعت اندازه گیری می شود. با اطلاعات بدست آمده، نرم افزار درونی میله قادر به اندازه گیری مقدار رطوبت موجود در مرکز و هسته بتن است.

آزمایش کلسیم کلراید
آزمایش تعیین رطوبت نسبی با میله طبق استاندارد ASTM F2170

کدام آزمایش برای اندازه گیری رطوبت بتن موثرتر است؟

آزمایشهای اندازه گیری رطوبت سطحی، تنها مقدار رطوبت آزادشده از سطح را نشان می دهند، در حالیکه آزمایش میله، رطوبت درونی بتن را نشان می دهد. هر دو روش آزمایش (سطح و عمقی) برای اندازه گیری دقیق مقدار رطوبت موجود در کف بتنی مورد نیاز هستند. به علاوه، ممکن است لازم باشد که آزمایش های اشاره شده را چندین بار طی چند هفته انجام داد، چراکه ممکن است با توجه به شرایط محیطی، رطوبت کف بتنی شما در طول زمان متغیر باشد.
همچنین شما باید از عوامل مختلفی که روی رطوبت هوا تاثیر گذار هستند مطلع باشید. در منزل، سیستم های سرمایش و گرمایش هوا را خشک می کنند و نتیجه آزمایش را به خطا می اندازند.
اندازه گیری رطوبت بتن امری مهم و حیاتی است، چرا که روی کیفیت نحوه نگهداری و اجرای پوشش روی سطح بتنی تاثیرگذار است.

خدمات شیدارک - مرجع تخصصی کفپوش

مطالب زیر را از دست ندهید

مقالات اپوکسی

کتاب جامع آشنایی با کفپوش اپوکسی

جهت دریافت کتاب آشنایی با کفپوش اپوکسی فرم زیر را تکمیل نمایید.

جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟