سنگ مرمر کف آشپزخانه
سنگ مرمر یکی از باشکوه ترین مصالح کفپوش است که می توان برای آشپزخانه انتخاب کرد. همه سنگهای طبیعی که از دل کوه در قالب قطعات بزرگ برداشت می شوند، سپس به ابعاد و اندازه های مختلف بریده و پرداخت می شوند و به شکل سنگهای اسلب، قطعات کیوب و تایلهای سنگی در صنعت ساختمان استفاده می شوند. اجرای آنها در کف، دیوار و پیشخوان آشپزخانه ها پر کاربردترین مصارف آنها در فضای داخلی ساختمان است.
از قدیم، استفاده از سنگ مرمر در کف ساختمان نشان دهنده لاکچری بودن و ثروتمندی بوده است. سنگ مرمر مصالحی است که زینت بخش قصرهای پادشاهان بوده است و وقتی به تاریخ رجوع می کنیم شاهکارهای معماری بزرگی توسط انسان با سنگ مرمر خلق شده است. آشپزخانه بعنوان فضایی خصوصا برای خانم های خانه که ساعات زیادی را در آن مشغول به کار هستند، از اهمیت بالایی برخوردار است و در این مقاله به نقاط قوت و ضعف استفاده از سنگ مرمر در کف آشپزخانه صحبت می شود.
نکات مثبت استفاده از سنگ مرمر در کف آشپزخانه
استفاده از سنگ مرمر در آشپزخانه نکات مثبت ویژه ای دارد که به آن اشاره می شود:
رنگ و زمینه خاص مرمر: تایلها و اسلب های سنگ مرمر در رنگهای متنوع در دسترس هستند و بریدن و جداکردن قطعات آن در فرایند تولید کارخانه ای هر قطعه از آن را از لحاظ رنگ و رویه (حتی اندکی) از سایر قطعات متمایز می کند. سنگهای مرمر استخراج شده از کارخانه های ستگ یکنواختی کلی از رنگ و الگوی پس زمینه را دارند، اما هیچ دو قطعه از سنگ مرمر دقیقا یکسان و شکل هم نیستند. منحصر به فرد بودن هر تایل مرمر یکی از مهمترین دلایل خاص و گرانقیمت بودن آن بعنوان مصالح ساختمانی و کفپوش است.
پولیش: برخلاف عمده کفپوش های سنگی (همانند سنگ لوح، ماسه سنگ، آهک و …)، مرمر می تواند تا حد اعلای براقیت و پولیش، پرداخت شود. این خاصیت به کارخانه های ستگ کمک می کند تا سطح سنگ مرمر را به بالاترین حد شفافیت، براقیت، صیقلی بودن و هموار بودن برسانند که نتیجه کار بسیار جذاب می شود. پولیش بالای سنگ مرمر، همچنین رنگ زیبای ذاتی سنگ را بیشتر نمایان می کند.
عبوردهی نور: یکی دیگر از دلایلی که سنگ مرمر معمولا در کارهای خاص معماری دیده می شود خاصیت شفافیت اندک آن است. وقتی مرمر در کف کار می شود، این خاصیت اجازه می دهد روشنایی و نور به داخل برخی از رنگهای روشن موجود در سنگ مرمر نفوذ کند و مرمر را اندکی درخشان می کند. حتی در سنگهای تیره تر مرمر، بازی نور و نفوذ به داخل سنگ کف آنرا کاملا جذاب و گیرا می کند.
مصالح طبیعی: مرمر یک مصالح ساختمانی کاملا طبیعی است که در داخل زمین به وجود می آید. این کیفیت برای آنهایی که مواد طبیعی را به مصالح مصنوعی ترجیح می دهند بسیار مهم و در اولویت است. مرمر همانند بسیاری از مواد طبیعی قابلیت بازیافت دارد و در پایان عمر مفید خود، آلودگی های محیطی ایجاد نمی کند.
ضعف های سنگ مرمر در کف آشپزخانه
قیمت بالا: مرمر یکی از گرانترین کفپوشهایی است که می توان برای آشپزخانه انتخاب کرد! قیمت ابعاد 1*1 آن تا بالای یک میلیون تومان هم است و وقتی به ابعاد اسلب و اندازه های غیر استاندارد و بوک مچ می رسیم، قیمت از اینهم بالاتر می رود.
سطح لغزنده: وقتی مرمر پولیش می شود، ضریب اصطکاک آن خیلی کم می شود که به این معنی است که خطر لیز خوردن وجود دارد. این خطر برای آشپزخانه بیشتر است، چرا که احتمال ریختن آب و دیگر مایعات روی زمین بیشتر است. در برخی موارد استفاده از کفی های موکتی و لاستیکی روی سنگ مرمر در فضای آشپزخانه ها می تواند مفید باشد.
خش پذیری: مرمر نسبتا سنگ نرمی است و وقتی پولیش می شود، احتمال ایجاد خط و خش روی آن وجود دارد. با گذر زمان، با جابجایی مبلمان و حتی حرکت حیوانات خانگی روی سنگ مرمر (تاثیر ناخن و پنجه های آنها) سنگ مرمر مات و اندکی کدر می شود. در این حالت بازسازی و پولیش کردن مجدد سنگ مرمر توسط ابزار و استادکار پولیش و با صرف هزینه انجام شود.
لک پذیری مرمر: سنگ مرمر اندکی ترکیب قلیایی دارد و وقتی روی آن ماده اسیدی ریخته می شود، احتمال وقوع واکنش شیمیایی و لک شدن سنگ وجود دارد. در محیط آشپزخانه مایعات اسیدی همانند آبمیوه ها، انواع سس ها و سایر افزودنی های غذایی برای تهیه و پخت غذا وجود دارد که ریخته شدن آنها روی سنگ مرمر می تواند سبب ایجاد لک روی سنگ شود.
نگهداری نسبتا پیچیده: برای جلوگیری از ایجاد لک روی سنگ مرمر باید مرمر کف آشپزخانه را به خوبی با لایه سیلر محافظت کرد. با این کار یک لایه محافظ بی رنگ روی مرمر ایجاد می شود که از آن در برابر مواد مضر و اسیدی جلوگیری می کند. نکته مهم این است که لایه محافظ می بایست به صورت دوره ای (هر 12-6 ماه) روی سنگ اجرا شود.
مواردی دیگر از قبیل سختی تعویض سنگ مرمر، از بین بردن منابع طبیعی (استخراج از دل کوه) و یا سختی و سردی سنگ مرمر برای کف آشپزخانه ها (احساس سردی زیر پای لخت ساکنین) از نکات قابل توجه برای انتخاب و استفاده از مرمر در کف آشپرخانه است.
جایگزین سنگ مرمر در کف آشپزخانه
باتوجه به مواردی که در بالا بیان شد سنگ مرمر یکی از لوکس ترین و البته گرانترین مصالحی است که بعنوان کفپوش آشپزخانه می تواند انتخاب شود. اگر شما به هر دلیلی دنبال جایگزینی مشابه برای آن هستید استفاده از تایلهای سرامیک پرسلانی گزینه مطلوبی است. سرامیکهای پرسلانی امروزی در طرحها و الگوهای مختلف با ظاهری بسیار شبیه به سنگ تولید می شوند. با ذکر این نکته که سرامیک ها ارزانتر هستند، لک نمی شوند و همانند مرمر پولیش شده لغزنده نیستند. از سوی دیگر به دلیل آنکه سرامیک از دل کوه استخراج نمی شود، مشکل از بین برند منابع طبیعی را نیز ندارد.
(امتیاز میانگین این مطلب1,00 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.