اجرای اپوکسی در هوای سرد ، مسائل فنی و راهکارها
یکی از مسائل مهم در اجرای کفپوش های اپوکسی و پلی یورتان توجه به شرایط دمایی پروژه می باشد. در بسیاری از موارد، در فصل پاییز و زمستان به دلیل سرما اجرای اپوکسی با موانعی روبرو می شود که باید از آنها آگاه بود. شیدارک در این مقاله به تاثیرات دمای پایین و اجرای کفپوش اپوکسی در هوای سرد پرداخته و راهکارهای مناسب جهت کاهش موانع را بیان می کند.
سرما به چندین روش روی کفپوش اپوکسی تاثیر منفی می گذارد و اجرا را با مشکل مواجه می کند.
-
زمان گیرش و عمل آوری
دمای پایین زمان عمل آوری تولیدات اپوکسی را کندتر می کند و زمان نهایی آن افزایش می یابد. این مورد به خودی خود می تواند یک مزیت برای عمر مفید محصول باشد که آنرا طولانی تر می کند، اما از سوی دیگر به آن معنی است که زمان اجرای پروژه بیشتر خواهد بود. زمان اجرای پوشش دوم روی لایه اول در این حالت تعیین کننده است و روی اتمام پروژه تاثیر گذار می باشد و آنرا به تاخیر می اندازد. اما در مدت زمان عمل آوری نهایی نیز تاثیرپذیر خواهد بود. یک کف اجرا شده اپوکسی که در شرایط نرمال می تواند پس از 3 روز تحویل کارفرما شود در شرایط سرما ممکن است به 6-5 روز زمان نیاز داشته باشد.
-
خاصیت روان شدن و ویسکوزینه مواد
ویسکوزیته مواد همچنین براثر سرما تحت تاثیر قرار می گیرد. اپوکسی در دماهای پایین به خوبی روی سطح و کف پخش نمی شود و وقتی که دما بیشتر کاهش می یابد این موضوع بیشتر به چشم دیده می شود. به عنوان یک نتیجه، اپوکسی شما که به صورت ماهیتی خود تراز شونده هست، در دماهای پایین ممکن است به معنای واقعی تراز نشود. وقتی که شما تاثیر هوای سرد را نادیده بگیرید بدلیل عدم تسطیح و همترازی ممکن است به مشکلاتی از قبیل آنچه در تصویر دیده می شود دچار شوید:
مواد هیچ وقت به صورت مناسب در کف پخش نمی شوند و شما جهت صاف نمودن اپوکسی نیازمند ابزاری دستی همچون ماله و … خواهید شد که به خودی خود از کیفیت نهایی کار کاسته می شود.
-
مشکلات رطوبت
زمانی که شما در دمای پایین کار می کنید، افزایش رطوبت در هوا می تواند روی کف شما تاثیر بگذارد. در هوای سرد نقطه شبنم این خاصیت را دارد که به دمای واقعی اتاق نردیک تر شود. این مهم منجر به آن می شود که رطوبت نسبی بالا رود. به عنوان یک نقطه اثر و نتیجه، ممکن است رطوبت روی سطح اجرا شده شما که عمل آوری و کیورینگ نشده است بنشیند. که این موضوع باعث سرخ شدگی، کاهش براقیت و ایرادات سطحی روی کفپوش شما شود.
بیشتر برگه های مشخصات فنی مواد اپوکسی توصیه می کنند که در صورت مواجه با هوای سرد، حداقل دمایی که می توانید کفپوش را اجرا کنید 10 درجه سلسیوس است. براساس تجربه وقتی که دما پایین تر از 15 درجه سانتیگراد (59 درجه فارنهایت) باشد، ممکن است شما با مشکلات تسطیح و سیالیت و عدم روانی مواد مواجه خواهید شد و عملیات کیورینگ نیز کندتر پیش می رود. اگر شما تلاش می کنید که اپوکسی را در دمای کمتر از 8-7 درجه سانتیگراد (45 درجه فارنهایت) اجرا کنید، احتمالا عملیات کیورینگ بسیار کند و غیر موثر خواهد بود.
پس چگونه با موضوع اجرای اپوکسی در هواری سرد باید مواجه شد؟
-
اول از همه باید مطمئن شوید که مواد اولیه شما همواره در دمای اتاق نگهداری شده اند که در این صورت تاثیرات سرمای هوا به حداقل خواهد رسید.
-
راه حل دیگر این است که بررسی نمائید که امکان گرم کردن فضای پروژه با جت هیترهای مرسوم و یا دستگاه تهویه مطبوع وجود دارد یا خیر. با این حال استفاده از هیترهای با سوخت پروپان و یا بخاری توصیه نمی شود. این وسایل سبب مشکلاتی از قبیل دورنگ شدگی و یا از بین رفتن رنگ سطح اجرا شده خواهند شد.
-
همچنین بررسی نمائید که امکان اضافه کردن مواد تسریع کننده و حلال به مواد اولیه اپوکسی شما وجود دارد یا خیر. در این مورد مقالاتی نگارش شده است که جداگانه به آن خواهیم پرداخت.
دیدگاه نهایی با توجه به موارد فوق در خصوص اجرای اپوکسی در هوای سرد و احتمالا مهمترین چیزی که باید در ذهن خود داشته باشید:
اغلب بهترین راه حل این است که شروع پروژه را تا زمان گرم شدن هوا به تاخیر بیندازید. این ممکن است به آن معنی باشد که به کارفرمای خود بگویید چندین هفته و یا یکی دو ماه صبر کند تا شرایط دمایی برای اجرای اپوکسی بهتر گردد. البته همیشه از سوی کارفرما فشار برای اتمام سریع پروژه وجود دارد (همچنین ترس آنکه شما پروژه را از دست دهید). با این حال بعضی وقتها بهترین کار این است که شما از شهرت و اعتبار خود محافظت کرده و تنها رو به آینده حرکت کنید و در صورتی که شرایط درست برای اجرای کار مهیا باشند کار را انجام دهید. به عبارتی انجام کار به هر قیمتی را به کیفیت کار ترجیح ندهید که نهایت امر منجر به بدنامی اعتبار شما در پروژه خواهد شد.
اما به عنوان راه حل ناگزیر! اگر به هردلیل و از روی اجبار، اجرای اپوکسی طبق دستور کارفرما در دستور کار شما قرار گرفت کارهای زیر را به ترتیب انجام دهید:
1) دمای هوای روزانه را کنترل کنید.
2) به پیش بینی دمای روزهای آینده توجه نمائید.
3) چنانچه خطر یخ زدگی محل اجرای پروژه وجود دارد با استفاده از تمهیدات گرمایشی دمای هوا را به حداقل دمای نرمال (10 درجه سانتیگراد که در بالا به آن اشاره شد) برسانید.
4) با ایجاد دیواره (با استفاده از داربست و نایلون و کیسه و …) فضا را محبوس نمائید تا دما تحت کنترل باشد و
5) سپس عملیات اجرایی را شروع کنید.
کتاب جامع آشنایی با کفپوش اپوکسی
جهت دریافت کتاب آشنایی با کفپوش اپوکسی فرم زیر را تکمیل نمایید.
(امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.