کفپوش بتنی – رنگها و انواع رویه های کفپوش بتنی (بخش دوم)
شیدارک در بخش اول مقاله کفپوش بتنی رنگی روشهای زیر را برای ایجاد کفپوش بتنی رنگی توضیح داد:
کفپوش بتنی رنگی – Structural colors
اسیدهای رنگ آمیزی – Acid staining
رنگ آمیزی بتن – Painting
رنگ پایه آب – Water based stains
سیلرهای رنگ بتن – Tinted concrete sealers
و در این مقاله به ادامه موضوع می پردازد.
رنگ بتن – Concrete dyes
این مواد حاوی ذرات بسیار ریز رنگی هستند که در داخل بتن کف نفوذ می کنند و مستقیما به بتن رنگ می دهند. رنگهای dye به دو صورت پایه آب و حلال هستند. مواد رنگی بتن پایه آب، بیشتر حالت رنگ طبیعی با ظاهری مرمرگونه به بتن می دهند و مواد رنگی پایه حلال رنگ یکنواخت تری را روی سطح بتن ایجاد می کنند. یکی از مزایای رنگهای بتن Dyes نسبت به اسیدهای رنگ آمیزی این است که در طیف وسیعی از رنگهای روشن وجود دارند. برخلاف رنگهای Stain که واکنش شیمیایی با بتن می دهند، رنگهای Dyes واکنش زا نیستند و خود رنگ هستند که به صورت ساده داخل بتن نفوذ کرده و آنرا رنگی می کنند. رنگهای Dye نسبت به مواد رنگی شیمیایی Stain ها بسیار ریزتر هستند که نفوذ داخل بتن را برای آنها آسانتر می کند و روی سطح بتن ماده کمتری باقی می ماند.
دقت داشته باشید که مواد رنگی پایه حلال معمولا آتش زا هستند و باید در کف فضا و جایی که از تهویه مناسبی برخوردار است، اجرا شود.
بتن طرح دار – Textured concrete
علاوه بر روشهای متنوعی که برای رنگ کردن کفپوش بتنی وجود دارد که به آنها اشاره شد، می توان با راههای مختلف بتن کف را طرح دار و در آن الگوهای متنوع ایجاد کرد.
به عنوان اصلی ترین و اولین موضوع بتن ریزی، می توان هنگام ریختن بتن و انجام پرداخت سطح، رویه سطحی آنرا نرم و هموار تر و یا خشن تر ایجاد کرد. برای مثال، برس زدن و شستن سطح بتن، سنگدانه های آنرا نمایان و روی سطح آشکار می کند که به آن exposed aggregate finish می گویند که در آن شن و ماسه بتن روی سطح دیده می شود و بتن حالت سنگدانه ای دارد. این شکل ظاهری بتن بسیار جذاب است. یا اینکه پس از بتن ریزی و هنگام گیرش اولیه بتن، به سادگی و با کشیدن برس روی سطح بتن در یک جهت می توان سطح بتن را اندکی زبر و ناهموار کرد که یکی از مزایای کفپوش بتنی در فضاهایی نظیر حمام است که در آن مقاومت در برابر لغزندگی یکی از پارامترهای مهم کفپوش می باشد.
بتن براق و صیقلی (پولیش شده) – Polished concrete
فراینده پولیش کردن، این امکان را می دهد که زیبایی کامل شبیه سنگهای براق را بدون نگرانی درباره مراقبت و نگهداری، در کف فضای خود داشته باشید. پس از اینکه بتن کف ریخته و سفت شد، با یک سری از دستگاههای ساب و براق کننده، سطح آنرا ساب و پولیش می زنند که این پروسه با استفاده از لقمه های بزرگ تا لقمه های کوچک و کوچکتر پولیش ادامه می باید. به صورت کلی، بتن را وقتی پولیش شده تلقی می کنند که با لقمه 400 سطح آن براق شده باشد، اما ممکن است برخی مجریان و کارفرمایان این کار را تا لقمه شماره 800 هم ادامه بدهند که ادامه کار بستگی به میزان براقیت و شفافیت سطح بتن است که صاحب پروژه در نظر دارد به آن برسد.
در جایی که کفپوش بتنی رنگی مدنظر است، پس از اجرای پولیش بتن استفاده از روش های اسیدهای رنگی و رنگهای پایه حلال اجرایی است.
نقش و مهر روی بتن – Stamping
ایجاد نقش روی بتن یک ظاهر شبیه آجرهای پیاده رو یا سنگ های برجسته کارشده روی کف و سطح بتن به وجود می آورد. هنگامی که بتن هنوز تر است و گیرش آن کامل نشده، مجموعه ای از نقش های برجسته که با قالب های پلی یورتانی درست شده اند روی سطح قرار می گیرند و ظاهر سه بعدی روی کفپوش بتنی ایجاد می شود. پس از این کار، تیم اجرایی لبه ها و درزهای اجرایی را روی سطح کار می کنند و سپس روی کفپوش بتنی یک لایه سیلر برای محافظت بتن اجرا می شود.
اجرای stamping معمولا برای کفپوش های بتنی با کاربرد بیرونی و فضای باز مناسب تر است، با این حال در برخی موارد در کف فضاهای داخلی همانند راهروهای اصلی، اتاق کار و یا ورودیهای اصلی هم از این روش استفاده می شود.
روش استنسیلینگ – Stenciling
همانند روش بالا، روش استنسیل بعد از آنکه بتن ریزی انجام شد و قبل از سفت شدن آن انجام می شود. توضیح آنکه لغت استنسیل به معنای ایجاد یک شکل از پیش تعیین شده، شابلون کردن و انداختن آن روی کف (به صورت رنگ آمیزی و یا ایجاد الگوی دارای عمق) می باشد. برای این کار از کاغذهای دور ریختنی و زاید استفاده شود بهتر است که روی بتن خیس آنها را قرار می دهند تا ظاهری شبیه آجر، کاشی یا سنگفرش به کف بتنی بدهد. این روش بهترین راه در ایجاد ظاهر تایل سرامیکی و آجری به کف است.
توجه داشته باشید کع روش استنسیل گاها به نام etching هم شناخته شده است که کاملا متفاوت از روش acid etching است. زیرا که روش acid etching برای تولید بتن رنگی بوده و این روش نقش و طرح برجسته روی بتن ایجاد می کند.
برای آشنایی بیشتر بخش اول مقاله کفپوش بتنی رنگی را مطالعه نمائید.
کتاب جامع آشنایی با کفپوش بتنی
جهت دریافت کتاب آشنایی با کفپوش بتنی فرم زیر را تکمیل نمایید.
(امتیاز میانگین این مطلب4,75 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.