مشخصات سنگ ساختمانی خوب، راهنمای عوامل مهم در انتخاب سنگ
سنگ ساختمانی طبیعی در ابتدا به صورت قطعه های حجیم و بزرگ صخره ای است که در معادن سنگ از دل کوه استخراج شده و با دستگاههای برش به شکل بلوکها و اسلب های بزرگ بریده می شود و برای کار در کفسازی ها، دیوارها و بام و محوطه ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. سنگها از قرون اولیه و تمدن های نخستین برای ساختمان سازی مصرف می شدند. پارامترهای دوام، جذابیت، تنوع رنگی و همچنین در دسترس بودن سنگهای طبیعی باعث شده است که انتخاب همیشگی برای احداث بناها باشند. شیدارک در مقاله استانداردهای سنگهای طبیعی به ویژگی ها، آزمایشها و مقادیر قابل قبول پرداخته است. با این حال این مقاله به صورت مختصر و یک راهنمای کلی، به پارامترهای مهم انتخاب سنگ اشاره می کند.
1- ظاهر و رنگ : سنگهای دارای آهن بیشتر در ترکیب شیمیایی سنگ، کمتر مورد توجه هستند. زیرا براثر واکنش با هوا و تشکیل اکسید آهن در سطح سنگ، باعث خراب کردن سطح آن می شود که در بلندمدت فرسایش سنگ را بهمراه دارد.
2- وزن: سنگهای ساختمانی به یک عبارت کلی باید سنگین باشند. وزن مخصوص سنگها عموما بین 2250 تا 2800 کیلوگرم برمترمکعب می باشند با این حال در برخی موارد سنگهای مورد استفاده در صنعت ساختمان وزن مخصوص پایین تر، یعنی 1750 کیلوگرم برمترمکعب دارند.
3- تخلخل: سنگهای دارای تخلخل و حفره، باثبات و ماندگار نیستند زیرا آب، اسید و مواد آلاینده در حفره های آنها نفوذ می کند باعث خرابی سنگ در درازمدت خواهند شد. آب در هوای سرد در داخل حفره ها یخ می زند که باعث ترک خوردگی و شکافتن سنگ می شود.
4- نرمی دانه های سنگ: دانه های ریز و دارای نرمی بالا برای کارهای ساختمانی مناسب تر هستند.
5- فشردگی: دوام سنگها از روی فشردگی آنها تعیین می شود و سنگ های دارای فشردگی و چگالی بالا دوام بیشتری دارند.
6- مقاومت در برابر آتش: ترکیب سنگها باید همگن و یکنواخت باشد و موادی نظیر کربنات کلسیم و اکسیدآهن در سنگ وجود نداشته باشد.
7- مقاومت الکتریکی: مقاومت الکتریکی سنگها وقتی که خیس می شوند پایین می آید. سنگ باید فاقد حاصیت جذب (آب و مایعات دیگر) باشد (همانند سنگ لوح) که ثبات سنگ را بهمراه دارد و در نتیجه مقاومت الکتریکی بالایی خواهد داشت.
8- سختی و چقرمگی: یک سنگ ساختمانی خوب باید سخت و چقرمه باشد. سختی سنگ را به آسانی می توانید با کشیدن یک خودکار و چاقوی دستی به جهت خراشیدن سطح سنگ آزمایش کنید و چقرمگی و سفتی آن را نیز می توانید با اعمال ضربه توسط چکش بسنجید.
9- مقاومت: سنگهای ساختمانی باید در برابر نیروی فشاری (و بعضا نیروی خمشی) بسیار مقاوم باشند.
10- جذب آب: هرچه جذب آب سنگ بیشتر باشد در دوره بهره برداری و بر اثر خیس شدن آب بیشتری را در خود نگه داشته و سبب دو رنگ شدگی سنگ می شود که یک عیب بزرگ برای سنگ به حساب می آید.
11- دوام و پایایی: سنگهای ساختمانی فشرده، همگن خاصیت جذب آب بسیار پایین و قابل چشم پوشی دارند که در این صورت از آنها به عنوان سنگهای با دوام نامبرده می شود.
12- زمان دهی سنگ: سنگها پس از برش داده شدن و همچنین پرداخت کارخانه ای بهتر است به مدت 6 الی 12 ماه در انبار رها شوند و پس از اینکه در انبار هرگونه فعل و انفعال و واکنش شیمیایی، فیزیکی و … روی سنگ انجام و به اتمام رسید، به آزمایشگاه ارسال و سپس برای اجرا مورد استفاده قرار گیرد.
در خصوص برخی موارد و عیوب اشاره شده در بالا برای سنگها مانند اکسیده شدن با آهن، کاهش جذب آب سنگ و … با روشهای ترمیم و اصلاح سنگ، لکها و عیوب سطحی را می توان برطرف نمود که شیدارک در مقالانی جداگانه به آنها می پردازد.
کتاب جامع آشنایی با سنگهای ساختمانی
جهت دریافت کتاب آشنایی با سنگ های ساختمانی فرم زیر را تکمیل نمایید.
(امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.