مزایای سنگ مرمر کف و نقاط ضعف آن
سنگ مرمر یکی از کفپوش های طبیعی است که از دل کوهها در سراسر دنیا استخراج می شود. مزایای سنگ مرمر همانند زیبایی چشمگیر، استایل و شکوه این سنگ سبب شده که برای قرنها بعنوان محصولی لوکس، گرانقیمت و زیبا در قصرهای پادشاهان از آن استفاده شود. با این حال برخی نقاط ضعف هم در خصوص این سنگ وجود دارد که باید قبل از انتخاب مرمر برای استفاده در کف ساختمان آنها را در نظر گرفت.
شیدارک در این مقاله به بیان مزایای سنگ مرمر و نقاط ضعف آن می پردازد.
مزایای سنگ مرمر
استایل: بزرگترین مزیت کفپوش مرمر این است که آشکارا ظاهر فضا را ارتقاء داده و آنرا شاهانه جلوه گر می کند که این مهم به سختی توسط سایر کفپوشها دست یافتنی است. از سوی دیگر سنگ مرمر در رنگهای متنوع در دسترس است (در مقاله آشنایی با سنگ مرمر به آن اشاره شده است) و رنگهای ترکیبی خیره کننده ای هم دارد که انتخابهای جذابی را برای طراحی های مختلف در اختیار معماران قرار می دهد. می توان سنگ مرمر را توسط ابزار برش سنگ به ابعاد و اندازه های مختلف برش داد و با الگوهای چیدمان مختلف ، به زیبایی کفپوش سنگ مرمر افزود.
بی همتا: از آنجا که سنگ مرمر مستقیما از دل زمین به صورت طبیعی تولید می شود، هر قطعه این سنگ که در کف فضا استفاده شود یکی از یک نوع بوده و نمی توان مورد مشابه ای برای آن در دیگر جاهای دنیا پیدا کرد. برای سنگ مرمر با ترکیبهای رنگی ویژگی بی مانند بودن بیشتر خود را نشان می دهد.
از آنرو است که سنگ مرمر و سنگهای طبیعی را با نام معدنی که از آن استخراج می شود در سراسر دنیا می شناسند. سنگهای مرمر یکرنگ هم با توجه به ظاهر رنگی یکدست خود و تغییرات نامحسوس در قطعات مختلف، شخصیت و زیبایی خاصی به کف فضا هدیه می دهند.
زیبایی طبیعی: با اجرای سنگ مرمر در کف قدرت خارق العاده، آرامش و ابهت کوهستان به فضای داخلی آورد می شود. حتی اگر سنگ مرمر پرداخت شده باشد، حضور و اجرای آن در فضاهای داخلی زیبایی ذاتی مرمر و طبیعت را به فضا القاء می کند.
شفافیت: هنرمندان و معماران برای قرنها از سنگ مرمر استفاده کرده اند که ویژگی شفافیت طبیعی مرمر یکی از دلایل آن است که به نور اجازه نفوذ می دهد. و این خاصیت شرایطی را ایجاد می کند که تایلهای کف وقتی نور به آنها تابیده می شود درخشان شده و نورانی به نظر می رسند. خاصیت درخشانی در سنگ مرمر سفید و مرمریت با رنگهای روشن بیشتر نمایان است.
صیقل و براقیت: برخلاف بیشتر سنگهای طبیعی، سنگ مرمر قابلیت اجرای حداکثر پولیش و رسیدن به سطحی کاملا براق و پرداخت شده مناسب را دارد. این ظاهر کاملا پولیش شده سنگ مرمر، پیچیدگی، زرق و برق و ظرافتی است که سنگ مرمر به فضا می بخشد.
تابش گرما: مرمر رسانای خوب گرما است و از اینرو برای فضاهایی که قرار است در زیر آن از سیستم گرمایش از کف استفاده شود، گزینه مطلوبی به شمار می رود. کفپوش سنگ مرمر که سیستم گرمایش کف زیر آن اجرا شده باشد، به انگشتان پای شما حس خوبی می دهد، مخصوصا در صبحهای سرد. در برخی موارد هم در بستر کار سیستم سرمایش از کف برای تابستان و شرایط آب و هوایی گرم اجرا می شود که سنگ مرمر در این حالت هم انتقال دهنده خوب سرما به فضا است.
تعویض تایلها: توصیه می شود در فضایی که کفپوش سنگ مرمر کار شده، یک جعبه اضافی از تایلهای سنگ مرمر (حداقل 2%) به صورت اضافه خریداری و در انبار نگهداری شود. به همان دلیل خاص و بی همتا بودن سنگ مرمر که در بالا بیان شد، در صورت شکستن، لک شدن و آسیب دیدن مرمر، جابجایی و تعویض آن آسان باشد. چرا که در صورت نداشتن سنگ مرمر یکسان در انبار، شاید مجبور شوید کل کفپوش را تعویض کنید!
نقاط ضعف سنگ مرمر کف
خش پذیری: با اینکه مرمر اساسا یک سنگ است، اما در واقعیت همانند سنگ تراورتن جزو سنگهای نرمتر به شمار می رود که در شرایط نامساعد ضربه پذیر بوده و امکان ایجاد خش، پوسته و خرد شدن آن وجود دارد. این نقایص برای سنگ مرمری که در حد بالا پولیش شده باشد، بیشتر به چشم می آید. متاسفانه خش های ایجاد شده روی سطح مرمر به آسانی اصلاح نمی شود و در صورت وجود خش عمیق در مرمر که قابل دیدن باشد، تعویض سنگ آسیب دیده راهکار آخر است.
لک اسیدی: مرمر بر پایه PH بوده و بدان معنی است که وقتی در مواجه با مواد اسیدی قرار می گیرد، واکنش شیمیایی می دهد. مواد اسیدی شامل بسیاری از غذاها، سس ها، نوشیدنی ها و مواد شوینده و تمیز کننده می باشند. متاسفانه، تغییر رنگ و دورنگی ایجاد شده بر اثر مواد اشاره شده عمدتا همیشگی بوده و قابل اصلاح نیست.
نفوذ آب: همه سنگهای طبیعی به نوعی دارای خلل فرج (از بسیار زیر تا خلل و فرج بزرگتر برای تراورتن ها و ماسه سنگها) هستند که خلل و فرج سنگ مرمر ضعف آنرا در برابر نفوذ آب و لک شدن در اثر نفوذ مواد رنگی مایع نشان می دهد. این نقص با اجرای سیلرهای نفوذگر زیر سطح مرمر (قبل از نصب) و لایه سیلر روی سنگ مرمر (پس از نصب سنگ) قابل جبران است. لازم به ذکر است برای نگهداری بهینه از کفپوش سنگ مرمر، اجرای دوره ای و سالانه سیلرها الزامی است.
ترک خوردگی: سنگ مرمر کف در برابر شکستگی و ترک خوردن مخصوصا در بین درز و شکاف دو تایل آسیب پذیر بوده و لازم است درزها به نحو خوبی با مواد مناسب پر شوند که در مقاله جداگانه به آن پرداخته می شود. اگر نصب سنگ مرمر به خوبی انجام نشده باشد این ضعف بیشتر خود را نشان می دهد و تحت شرایط ترافیکی معمولی هم کف شما دچار آسیب خواهد شد. از اینرو ضروری است جهت اطیمنان از کیفیت کار ، کفپوش سنگ مرمر را توسط تیم حرفه ای و استادکار نصب کنید.
لغزندگی: وقتی مرمر را پولیش می کنید سطحی بسیار لغزنده و نرم خواهد شد که برای تردد و افتادن مردم روی آن خطرناک است. این ضعف مخصوصا برای شرایطی که کف شما خیس و تر باشد شدیدتر است. از آنجا که سنگ مرمر سطحی سخت دارد در اثر افتادن مردم ممکن است موجب کبودی و شکستگی استخوان هم شود که حساسیت بالای موضوع را نشان می دهد.
قیمت: کفپوش سنگ مرمر یک انتخاب معماری لوکس است و از اینرو هزینه تامین و اجرای آن بالا است. به صورت کلی، در مقایسه با سایر سنگهای طبیعی همانند گرانیت و سنگ لوح که طول عمر بیشتری دارند، سنگ مرمر عمر مفید و سختی کمتری دارد و با توجه به نگهداری دوره ای آن، هزینه تمام شده بالاتری نسبت به اکثر کفپوشهای ساختمانی دارد.
کتاب جامع آشنایی با سنگهای ساختمانی
جهت دریافت کتاب آشنایی با سنگ های ساختمانی فرم زیر را تکمیل نمایید.
(امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.