آشنایی با کف کاذب، مشخصات فنی و کاربردها

در این مقاله به آشنایی با کف کاذب، تاریخچه، کاربردها، مشخصات فنی و مزایای آن پرداخته شده است. جهت اطلاعات بیشتر در جاهای لازم از واژه های فنی انگلیسی رایج استفاده شده است.

کف کاذب (False Floor, Raised Floor, Access Floor) به صورت کلی یک سیستم متشکل از اجزای اصلی شامل ۱) پانل رویه (تایل) ۲) پایه اتصال ۳) ادوات اتصال به کف و ۴) میله های رابط پانل ها (استرینگر) می باشد. علت و کاربرد اصلی کف کاذب ایجاد اختلاف ارتفاع در سطح است که باعث بالا آمدن تراز کف نهایی فضا از کف اجرا شده می شود و سهولت کاربری فضا به مصرف کننده را ارائه می دهد.

استفاده از کف کاذب باتوجه به کاربرد فضا و نیازی خواهد بود که براساس درخواست کارفرما و صاحب پروژه بوده و یا بنا به الزامات مهندسی در نقشه ها آمده و کف کاذب آن نیاز را برآورده می سازد. به طور کلی دلیل اصلی استفاده از کف کاذب ایجاد فضایی خالی در کف ساختمان برای ارائه و تسهیل خدمات در زمینه های ۱) تاسیسات الکتریکی ۲) سیستم گرمایش و تهویه هوا ۳) تاسیسات مکانیکی ۴) ارتباطات مخابراتی می باشد که از طریق ایجاد فضای مذکور در زیر کف، امکان نصب، تعمیر و نگهداری و تعویض تجهیزات و ادوات مختلف وجود دارد.

به دلیل امکانات و ایجاد دسترسی مناسبی که کف کاذب در بخشهای داخلی و خارجی ساختمان ایجاد می کند از آن می توان در فضاهای مختلف بشرح زیر استفاده کرد:

کف کاذب معماری:

از کف کاذب بعنوان کاربرد معماری بیشتر در فضاهای بیرون ساختمان مانند بام و یا در برخی از فضاهای داخلی که نوع خاصی از طراحی را نشان دهد استفاده می شود. برخی از  تصاویر آن در زیر آمده است. پایه اتصال و باربر در این مدل کف کاذب عمدتا از نوع پلاستیک فشرده (پلی پروپیلن با دانسیته بالا HDPP) به نام پدستال Pedestal می باشد. سطح مقطع پدستال ها حداقل به قطر ۱۵-۱۰ سانتیمتر می باشد و جهت نشیمن لایه نهایی استفاده می شود. از مزایای این پدستال ها قابلیت تنظیم ارتفاع از ۷٫۵ تا ۸۰ سانتیمتر (در برخی موارد حتی تا ۱۲۰ سانتیمتر) و همچنین امکان اجرا در شیب (تا ۵ درجه) می باشد و برای استفاده در بام ساختمان مناسب هستند. پانل نشیمن رویه آنها عمدتا چوب، بتن پیش ساخته، سنگ و سرامیک می باشد.

کف کاذب شیدارک
کف کاذب با رویه بتن پیش ساخته
کف کاذب شیدارک
کف کاذب با رویه چوب
کف کاذب شیدارک
کف کاذب با رویه سرامیک در تراس ساختمان

همانگونه که در تصاویر دیده می شود نشمین پدستالهای پلاستیکی پانل ها می باشد. در نگاه اول به نظر می رسد پایه های مذکور جزئیات خاصی ندارند اما در تصاویر زیر اجزای مختلف آنها و جزئیاتی که باید به آنها توجه کرد آمده است:

پدستال-شیدارک
اجزای پدستال

به طور کلی کف کاذب برای فضاهای معماری زیر کاربرد دارد:

  • تراس، بالکن ها و بام ساختمانها
  • عبور لوله ها در کف گلخانه های مکانیزه
  • مراکز برگزاری نمایشگاههای دائمی
  • استودیوهای فیلم و ضبط
مطالعه مقاله بیشتر
نگهداری کف کاذب ، تعمیر و سرویس دوره ای

کف کاذب فضاهای تاسیساتی:

در فضاهایی که حجم زیادی از سیم و کابل برق و یا انبوهی از لوله های تاسیساتی وجود دارد به جهت تسهیل در اجرا و همچنین امکان دسترسی به آنها در دوره بهره برداری از سیستم کف کاذب استفاده می کنند که این مهم امروزه به ویژه در اتاقهای تجهیزات برقی کاربرد گسترده ای دارد. همچنین در فضاهایی که نیاز به سیستم تهویه هوا و گرمایش از کف جود دارد، سیستم کف کاذب راه حل بسیار مناسبی می باشد. در کف های کاذب تاسیساتی، جنس پایه اتصال عمدتا فلزی می باشد و همچنین از میله های رابط به نام استرینگر برای نشیمن پانل رویه استفاده می شود که در تصاویر زیر نشان داده شده است.

کف کاذب شیدارک
اجزای تشکیل دهنده کف کاذب تاسیساتی
کف کاذب شیدارک
کف کاذب برای اتاق مرکز داده Data Center

باتوجه به مراتب فوق، کف کاذب در فضاهای زیر در اتاقهای تاسیساتی استفاده می شوند.

  • آزمایشگاهها
  • سالن های کامپیوتر
  • اطاق عمل بیمارستانها
  • مرکز داده Data center
  • اتاقهای تجهیزات برقی AV/IT
  • اتاقهای کنترل و فرمان
  • محل قرارگیری و نصب تجهیزات تهویه مطبوع (به خصوص کف دربهای ورودی ساختمانها)
  • برج مخابرات فرودگاه

 مزایای کف کاذب

  • ایجاد بستر مناسب برای عبور انبوه سیم و کابلهای برق و کاندوئیت ها، شبکه، تلفن و …
  • ایجاد دسترسی آسان به سیم کشی و ادوات برقی در کف ها در دوره بهره برداری
  • ایجاد فضای مناسب برای عبور لوله ها و نصبیات مکانیکی در کف شامل کانالهای تهویه، فن ها، دریچه ها و …
  • دسترسی سریع به تاسیسات مکانیکی ساختمان به جهت بازدید، تعمیرات، سرویس دوره ای
  • قابلیت نصب سریع و آسان
  • قابلیت ایجاد اختلاف ارتفاع و تنظیم ارتفاع برای فضاهای شیبدار
  • امکان تغییر در چیدمان ادوات و تجهیزات فضا

مطالب زیر را از دست ندهید

کف کاذب کلسیم سولفات، مشخصات فنی و کاربردها

کف کاذب کلسیم سولفات، مشخصات فنی و کاربردها کف کاذب کلسیم سولفات به دلیل خواص و ویژگی هایی که دارد بعنوان یکی از پرکاربردترین کف ها در اجرای فضاهای مختلف [...]

انواع کف کاذب ، پانل ها و تنوع رویه های آن

انواع کف کاذب، پانل ها و تنوع رویه های آن همانگونه که در مقاله آشنایی با کف کاذب اشاره شد، انواع کف کاذب برای کاربردهای گوناگون وجود دارند که طیف [...]

استانداردهای کف کاذب، مشخصات و الزامات آن

استانداردهای کف کاذب، مشخصات و الزامات آن پیرو مقاله آشنایی با کف کاذب در این مقاله به استانداردهای کف کاذب پرداخته می شود. همانگونه  که در مقاله آشنایی با کف [...]

اجرای کف کاذب ، روش اجرا و مراحل نصب کف کاذب

اجرای کف کاذب ، روش اجرا و مراحل نصب کف کاذب برای نصب و اجرای کف کاذب فاکتورهای مهمی وجود دارد که باید به آن توجه کرد. آگاهی از این [...]

بانک مقالات کف کاذب
جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟