پدستال لاستیکی کف کاذب
همانگونه که در مقاله آشنایی با کف کاذب بیان شد، کف کاذب معماری یکی از کفپوش های زیبا با مزایای امکان دسترسی و استفاده از فضای زیر کف کاذب را دارا است که در بام، تراس و … ساختمانها اجرا می شود. یکی از اجزای مهم کف کاذب معماری، پایه نشیمن قطعات و پانلهای کفپوش روی آن است که به آن پدستال Pedestal گفته می شود. شیدارک در این مقاله به مشخصات فنی و نکات مفیدی در این زمینه اشاره خواهد کرد.
آشنایی با پدستال لاستیکی
به دلیل اینکه این پدستالها با توجه به آنکه ارتفاع پایه باید بتوانند قابلیت تغییر و تنظیم داشته باشند، به آن پدستال قابل تنظیم (Adjustable Pedestal) گفته می شود. معمولا روی این پایه ها کفپوشهای پانلی (که به صورت قطعه جامد هستند) همانند سنگ، سرامیک (تقویت شده)، انواع کفپوش های چوبی، موزاییک بتنی و … نصب می شوند. کفپوشهایی همانند موکت، اپوکسی، کفپوش لاستیکی که به تنهایی قابلیت باربری ندارند را نمی توان بدون لایه زیرسازی روی پدستال نصب کرد.
نمونه یک پدستال لاستیکی با اجزای آن در شکل زیر نشان داده شده است:
پدستال لاستیکی از جزئیات زیر تشکیل شده است:
1- قطعه بالایی نشیمن (سر) پدستال Support Head
سر پدستال یک قطعه دایره ای به قطر حدودی 15-20 سانتیمتر است که کفپوش روی آن قرار می گیرد. قطعه نشیمن معمولا دارای زبانه هایی به ضخامتهای مختلف 10-2 میلیمتر است که به گونه ای راهنمای قرار گرفتن کفپوش روی آن است تا درزهای کف هم اندازه، در یک راستا و با زوایای 90 درجه باشند. همچنین در صورت استفاده از شبکه عرشه های چوبی و فلزی روی پدستال (استرینگر) می توان از قطعات هدایتگر استفاده کرد که با پیچ شبکه چوبی (و فلزی) به آن متصل می شود.
برای مطالعه بیشتر مقاله آشنایی با کف کاذب را مطالعه نمائید.
2- قطعه میانی Coupler
این قطعه برای افزایش ارتفاع پدستال در جاهایی که لازم است، استفاده می شود. براساس توصیه های تامین کننده می توان از چند پایه (در حد مجاز کارخانه) برای افزایش ارتفاع استفاده کرد. با این کار ارتفاع پدستال ها از حدود حداقل 7.5 سانتیمتر تا بالای 100 سانتیمتر خواهد بود.
3- رینگ تنظیم Adjusting ring
این حلقه میانی امکان تنظیم ارتفاع پدستال، حتی در مواردی که بار کفپوش روی آن قرار دارد را می دهد.
4- قطعه زیرین نشیمن پدستال Base
پایه نشیمن پدستال که ضامن ایستایی آن است معکوس قطعه بالایی پدستال است. قطر آن معمولا اندکی از سر پدستال بیشتر بوده و معمولا در محدوده 15-25 سانتیمتر است.
5- قطعه اصلاح کننده شیب تا 5 درجه
این قطعه که روی سر پدستال نصب می شود، وظیفه تنظیم شیب را در سطوح شیبدار را بعهده دارد.
6- قفل کننده ها
پدستال را در ارتفاع لازم قفل و محکم می کند تا ارتفاع آن در طول زمان تغییر نکند و ثابت باشد.
قطعه بالایی، پایینی و اتصال میانی با قفل های درگیر شونده که روی آنها قرار دارد، به نحو مطلوبی به هم متصل می شوند.
مشخصات فنی پدستال
آگاهی از مشخصات فنی و مزایای پدستال در انتخاب آن تعیین کننده است. معمولا پدستال باید دارای اطلاعاتی فنی شامل موارد زیر باشد که زیر از سوی تولید کننده ارائه می شود:
– جنس و نوع ماده اولیه
– مقدار ظرفیت باربری
– قابلیت تنظیم روی سطوح شیبدار
– مقاوم در برابر شرایط جوی (پایداری دمایی در سرمای زمستان و گرمای تابستان)
– مقاوم در برابر اشعه UV (انتخابی)
– مقاومت در برابر حریق
پدستال لاستیکی معمولا از مواد اولیه کوپلیمر از پلی پروپیلن با دانسیته بالا (HDPP) بازیافتی تولید می شود و 100% قابلیت بازیافت دارد. پدستال باید در برابر مواد روغنی، اسیدی و بازی، قیر، جلبک و باکتریها مقاومت خوبی داشته باشد.
از آنجا که موضوع حریق در ساختمانها طی سالیان اخیر از اهمیت بالایی برخوردار است، کلاس حریق پدستال باید حداقل از درجه خود خاموش شونده باشد تا سبب گسترش آتش سوزی نگردد.
با توجه به وزن کفپوش روی پدستال و ترافیک رفت و آمد روی آن با توجه به فضای نصب، ظرفیت باربری آن متفاوت است. باربری عمومی پدستالها در محدوده 1000-650 کیلوگرم قرار دارد.
پایه نشیمن پدستال کف کاذب باید قابلیت دوران و تنظیم شیب جهت اجرا روی سطوح و بامهای شیبدار را داشته باشد. مقدار شیب معمولا برابر 5 درجه (به صورت تولید خاص تا 10 درجه) است. این قابلیت برای آن است که سطح نهایی روی پدستال باید هموار و همتراز باشد تا کفپوش به راحتی روی آن قرار گیرد.
قابلیت تنظیم ارتفاع از مهمترین مشخصات پدستال است. در برخی موارد از پایه های میانی و اتصالات رابط به منظور افزایش ارتفاع پدستال استفاده می شود. پی از تنظیم ارتفاع، قطعات اتصال باید به نحو مناسب در جای خود محکم شوند. برای این کار از قفلهای مکانیکی برای اتصال قطعات میانی استفاده می شود.
پایه پدستال به گونه ای طراحی شده که قابلیت قرارگیری به صورت ثقلی روی زمین را دارد. و نیازی به پیچ و مهره کردن قطعات پایه و بالایی آن به کف و کفپوش فوقانی نیست. با این حال در صورت لزوم، می توان از چسب و پیچ و مهره برای اتصال آن به کفپوش و بستر زیرین استفاده کرد.
استانداردهای پدستال
طبق آنچه درباره مشخصات فنی پدستال مطرح شد، حداقل آزمایشهای کاربردی زیر بر روی قطعه پدستال قابل انجام است:
– مقاومت کششی Tensile Strength طبق استاندارد ASTM C-638
– مدول خمشی Flexural Modulus طبق استاندارد ASTM C-790
– مقاومت خمشی Flexural Strength طبق استاندارد ASTM C-790
– تعیین نقطه نرمی Softening Point طبق استاندارد ASTM C-1525
– تعیین مقاومت و دوام پدستال Freeze-Thaw
کفپوش های روی پدستال
کفپوشهایی که در پانل های حداقل به ابعاد 60*60 سانتیمتر و یا به صورت نواری، قابلیت باربری دارند می توانند روی پدستال نصب شوند:
– سنگ طبیعی
– بتن پیش ساخته دکوراتیو
– عرشه های چوبی
– چوب طبیعی و کامپوزیتی
– شیشه
– کف های پانلی فلزی
– موزاییک بتنی
– سایر
کاربرد پدستال لاستیکی
پدستال قابل تنطیم برای کفپوش فضاهای زیر مناسب است:
– تراس ها
– بالکن ساختمان
– عرشه استخرها
– محوطه های بیرونی
– بام ساختمان
– کف فضاهای داخلی
– طراحی مغازه ها
– سایر
کتاب جامع آشنایی با کف کاذب
جهت دریافت کتاب آشنایی با کف کاذب زیر را تکمیل نمایید.
(امتیاز میانگین این مطلب5,00 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.