سراميک پرسلانی
سراميک پرسلانی جديدترين نوع از سراميکها در صنعت ساختمان است. اين سراميکها حاصل پخت خاک پرسلان در دماي حدود 1200 درجه سانتيگراد هستند و با دارا بودن جذب آب بسيار پايين و استحکام بالا موفق شده اند در مدت زماني بسيار اندک، سهمی بزرگ از بازار توليد سراميکهای صنعت ساختمان را به خود اختصاص دهند.
“شيدارک” در اين مقاله سعی دارد،بطور خلاصه به معرفی سراميکهای پرسلانی و ويژگی های اين نوع از سراميک پرداخته و مهمترين مشخصات فنی اين محصول را ارائه کند.
پرسلان محصولی يکنواخت با رنگ بعد از پخت سفيد و متراکم ميباشد که از مواد موجود در طبيعت و در شرايط خاص، تحت فشار بالا و دمای بالاي 1200 درجه توليد ميشود و در نما و کف ساختمان استفاده می شود و گاهی به آن کاشی گرانيتی نيز گفته ميشود.
شايد لازم باشد در ابتدا به تفاوت ميان کاشی، سراميک معمولی و سراميکهای پرسلانی اشاره کنيم. مهمترين علت تفاوت اين محصولات با يکديگر ( علاوه بر جنس مواد اوليه ) در ميزان جذب آب آنهاست. حداکثر ميزان جذب آب مجاز در سراميکهای پرسلانی مطابق استاندارد ISO 10545 می تواند 0/5 باشد.
سراميکهای پرسلانی در طی اين سالها توانسته اند با پوشش بسياری از معايب سراميکهای معمولی و کاشی ها، خود را به عنوان يکی از پرکاربردترين محصولات ساختمانی معرفي نمايند. اين سراميکها با توجه به ويژگی هايی که در ادامه به آنها خواهيم پرداخت، اکنون به عنوان محصولی که امکان استفاده از آن در تمام شرايط محيطی وجود دارد معرفی مي شود. سراميکهای پرسلانی امروزه در ابعاد مختلف و نيز ابعاد بسيار بزرگ ( تا120*360 سانتيمتر ) ضخامتهای مختلف ( از 3.5 ميليمتر تا 15 ميليمتر ) توليد می شوند و تقريبا در تمام فضاها ( فضاهاي داخلی و خارجی ) به عنوان پوششي براي کف و جداره استفاده می شوند. سراميکهای پرسلانی با توجه به ضريب انبساط حرارتی مناسب، مقاومت نسبت به uv ، سرعت نصب بالا، و … به عنوان محصولی مناسب جهت استفاده در نمای خارجی ساختمانها پيشنهاد می شود.
قابلیت تولید سراميک پرسلانی در ابعاد و ضخامتهای مختلف
خاصيت جذب آب بسيار کم در سراميکهای پرسلانی سبب می شود که استفاده از اين سراميکها در مناطقی که اختلاف دمايی زياد، رطوبت زياد و همچنين بارش های برف و باران در آن مناطق زياد صورت مي گيرد بسيار مناسب مي باشند
هنگامی که سراميک ها دارای خاصيت جذب آب باشند پس از نصب به سرعت از اطراف رطوبت را به خود جذب مي کنند. سراميک ها با جذب آب وزن بيشتري پيدا مي کنند و در صورتی که در فضايی نصب شده باشند که داراي تغييرات دمايی باشد آب جذب شده به سرعت شروع به انبساط و انقباض مي کند. در اثر اين انقباض و انبساط ، به دليل مقاومت پايين سراميک های غير پرسلاني اين محصولات ترک خورده و پس از مدتي در اثر فشار متلاشي مي شوند.
سراميکهای پرسلانی با توجه روش توليد به انواع زير تقسيم مي شوند:
-
سراميک پرسلانی لعابدار (Glazed Porcelain Tiles )
از نظر ظاهری بسيار به سراميکهای لعابدار معمولی شبيه است. يک لايه از لعاب روی بدنه بيسکويتی سراميک (Body ) قرار گرفته است.
-
سراميک پرسلانی بدون لعاب يا مات (Matte or Unglazed Porcelain Tiles)
اين نوع از سراميکهای پرسلانی بصورت سطوح بدون لعاب و بدون براقيت سطحی توليد مي شوند، طرح سراميک ناشی از پرينت روي سطح بيسکوييت سراميک است.
-
سراميک پرسلانی پوليش شده (Polished Porcelain Tiles)
اين نوع از سراميکهای پرسلانی فاقد لعاب هستند ولي سطحی براق دارند. اين براقيت بواسطه ساب (پوليش) مکانيکی سطح سراميک و نيز استفاده از لايه اي بسيار نازک از سليلس و شيشه ايجاد مي شود.
-
سراميک پرسلانی فول بادی(Full Body Porcelain Tiles)
اين نوع از سراميکهای پرسلانی بصورت تک رنگ توليد شده و فاقد طرح مي باشد. در اين از سراميکها بدنه سراميک و سطح رويه کاملا همرنگ و يکدست هستند. نوع ديگری از سراميکهای تکرنگ به نام (Uni color) نيز وجود دارند که در آنها سطح رويه سراميک يکرنگ ميباشد. البته اين رنگ حاصل پرينت روی بيسکوييت سراميک است.
-
سراميک پرسلانی بافت دار (Tiles Porcelain stone finish)
اين نوع از سراميکهای پرسلانی سطحي بافت دار مانند سنگهای طبيعی دارند.
-
سراميک پرسلانی دبل شارژ (Double Charged Porcelain Tiles)
در اين نوع از سراميک پرسلانی يک لايه از لعاب با ضخامت بالا روی بيسکويت سراميک قرار می گيرد.
از مهمترين ويژگی های فني سراميک پرسلانی بصورت خلاصه مي توان به موارد زير اشاره کرد :
- جذب آب بسيار پايين (کمتر از 5/0 درصد)
- استحکام خشتی بالا
- مقاوم در برابر يخبندان
- مقاومت سايشی بالا
- مقاومت بالا نسبت به خش پذيری
- مقاومت بالا نسبت به مواد شيميايی و شوينده ها
- مقاومت نسبت به ليز خوردگی
- مقاومت بالا نسبت به لکه پذيری
- مقاومت فشاری مناسب
- دقت ابعادی بسيار بالا
مهمترين مشخصات، استانداردها و الزامات فنی سراميک های پرسلاني را در اين مقاله مطالعه کنيد.
ويژگی های فنی سراميکهای پرسلانی باعث می شود اين سراميکها قابليتهايی به شرح زير را داشته باشند :
- سراميکهای پرسلانی عمر بالایی داشته و برای استفاده در فضاهايی با ترافيک رفت وآمد بالا مناسبتر می باشند و از اين رو، درکف نمايشگاهها، مغازه ها، منازل و معابر ورودی و خروجی به وفور مورد استفاده قرار می گيرد.
- مقاومت بالای اين سراميکها نسبت به سايش و خط و خش و نيز مقاومت بالا نسبت به لک پذيری، اين سراميکها را براي استفاده در فضاهای تجاری و صنعتی پرتردد نظير فرودگاهها، ايستگاههای راه آهن، فروشگاههای چند بخشی، رستورانها، هتلها، ادارات و مجتمعهای آموزشی به گزينه ای بسيار مناسب تبديل مي کند.
- سراميکهای پرسلان مقاومت زيادی در برابر يخ زدگی دارند و دماهای زير صفر درجه را تحمل ميکنند . اين ويژگی مهم، سراميک پرسلانی را به يک راه حل ايدهآل براي کاربردهای خارجی نظير حياط خلوت، گلخانه، استخر شنا و محوطهسازی در هوای سرد تبديل کردهاست.
- سراميکهای پرسلانی در برابر مواد شيميايی مانند اسيدها و بازها، مواد شوينده قوی و حلالها نفوذ ناپذير هستند. اين ویژگی، برای استفاده در آزمايشگاهها، انبارها، بيمارستانها، آزمايشگاهها و سالنهای زيبايی بسیار اهمیت دارد.
- در نهايت به عنوان يک نکته محيط زيستی پرسلانهای لعاب دار به نگهداری کمی نياز دارند و مانند سنگ طبيعی فقط بايد با آب و مواد شوينده معمولی تميز شوند.
کتاب جامع آشنایی با سرامیک
جهت دریافت کتاب جامع آشنایی با سرامیک فرم زیر را تکمیل نمایید.
(امتیاز میانگین این مطلب4,52 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.