چوب پلاست، موارد مصرف و کاربردها
کامپوزیتهای پلاستوود یا چوب پلاست محصولاتی بسیار پر کاربرد در صنعت ساختمان هستند که در بخشهای مختلف ساختمان و محوطه های بیرونی قابلیت استفاده دارند.
با توجه به اینکه چوب پلاست ها انواع مختلفی داشته و به روشهای مختلفی تولید می شوند، تنوع بالایی از کاربردها و ویژگی های فنی را ارئه می دهند که همین امر سبب گستردگی استفاده از این محصولات شده است.پروفیلهای پلاستو وود به روشهای مختلف (از نظر روش تولید) تولید می شوند و عمدتا به دو صورت توپر و توخالی در دسترس هستند. البته امروزه (در ایران) تقریبا عمده این محصولات و پروفیلهای چوب پلاست به صورت تو خالی و به روش اکسترود تولید می شوند.
برای آشنایی با روشهای تولید و نیز ویژگی های فنی محصولات تولید شده از چوب پلاست می توانید مقالات “پلاستووود،استانداردها و نکات فنی” و “پلاستووود یا کامپوزیت چوب پلاستیک” را مطالعه نمایید.
“شیدارک” در این مقاله عمده ترین موارد مصرف چوب پلاست(پلاستووود) را برررسی خواهد کرد.
1- چوب پلاست به عنوان کفپوش
یکی از مهترین و اصلی ترین کاربردهای پروفیلهای پلاستوود یا چوب پلاست، استفاده به عنوان کفپوش مخصوصا در فضاهای بیرونی و محوطه های باز است. پروفیلهای پلاستوود با توجه به اینکه نسبت به شرایط محیطی دوام بالایی دارند به راحتی می توانند در فضاهای باز و در معرض عوامل محیطی مختلف، کارایی بالایی داشته باشند.
پروفیل های چوب پلاست به عنوان کفپوش در فضاهای مختلفی قابلیت استفاد دارند که از آن جمله می توان به پیاده رو پارکها، کفپوش بخش پیاده رو در پلها، کف بالکنها، تراسها و روف گاردن ها، حاشیه استخرها و اسکله ها و … اشاره کرد.
پروفیلهای کفپوش چوب پلاست به دو صورت پروفیل های تو خالی و پروفیلهای تو پر، در دسترس هستند که با توجه به شرایط خاص یک فضا باید از میان پروفیلهای مختلف دست به انتخاب زد.
در صورت استفاده از پروفیلهای چوب پلاست به عنوان کفپوش فضاهای بیرونی، بررسی میزان جذب آب، مقاومت پروفیلها نسبت به خش پذیری، مقاومت سایشی پروفیلهای چوب پلاست، بررسی میزان مقاومت پروفیلها نسبت به uv و ثبات رنگ پروفیلها ، مقاومت نسبت به شعله سیگار، مقاومت نسبت به شرایط محیطی مانند انبساط حرارتی، تورم ناشی از رطوبت، جذب آب، محدوده دمایی قابل تحمل،پوسیدگی، مقاومت نسبت به موریانه و قارچها الزامی است و باید مورد توجه خاص قرار بگیرد.
2- چوب پلاست به عنوان دیوار پوش
چوب پلاست با توجه به شباهت ظاهری به چوب، برای استفاده در نمای ساختمانها و دیوارپوش همیشه مورد توجه بوده است. پروفیلهای پلاستوود از نظر ابعاد و اندازه، رنگ و بافت و حتی روش نصب کاملا شبیه به پروفیلهای ترموود هستند ولی بصورت معمول قیمت پایین تری نسبت به ترموودها دارند. این امر سبب شده است که استقبال از این محصول برای استفاده به عنوان پوشش نمای خارجی ساختمان و نیز دیوار پوش فضاهای داخلی رو به افزایش باشد.
در صورت استفاده از پروفیلهای چوب پلاست به عنوان نما، بررسی میزان مقاومت پروفیلها نسبت به uv و ثبات رنگ پروفیلها ، مقاومت نسبت به شرایط محیطی مانند انبساط حرارتی، جذب آب، تورم ناشی از رطوبت، محدوده دمایی قابل تحمل،الزامی است و باید مورد توجه خاص قرار بگیرد.
3- چوب پلاست به عنوان سقف کاذب
یکی از جدیدترین کاربردهای چوب پلاست استفاده به عنوان سقف کاذب در پروژه هایی با کاربری عمومی مانند پروژه های تجاری و اداری می باشد. تنوع رنگ و ابعاد پروفیلها در کنار سبک بودن آنها، پروفیلهای پلاستوود را به گزینه ای جذاب برای استفاده معماران در سقفها تبدیل می کند.
پروفیلهای چوب پلاست در سقف کاذب را می توان مانند پروفیلهای ترموود یا بافلهای آلومینیومی سقفی مورد استفاده قرار داد. پروفیلهای پلاستوود در سقف عمدتا به روش کلیک نصب شده و می توان گفت که از سقف آویزان هستند.
در صورت استفاده از پروفیلهای پلاستوود به عنوان سقف کاذب، بررسی ثبات رنگ پروفیلها ، مقاومت نسبت به شرایط محیطی مانند انبساط حرارتی، محدوده دمایی قابل تحمل،عملکرد پروفیلها نسبت به حریق و میزان انتشار دودهای سمی در هنگام سوختن، الزامی است و باید مورد توجه خاص قرار بگیرد.
4- استفاده از چوب پلاست در مبلمان شهری
یکی از عمده ترین کاربردهای پلاستوود در تولید مبلمان شهری بوده و امروزه نیز با توجه به اهمیت موارد محیط زیستی و تمایل به کاهش استفاده از چوب درختان، یکی از بیشترین موارد مصارف این محصول، استفاده در مبلمان شهری می باشد. از پروفیلهای پلاستوود در ساخت محصولات گوناگونی مانند نیمکتهای شهری، میزها، پرگولاها و آلاچیقها و …استفاده می شود.
گرچه عدم رعایت موارد فنی و بی توجهی به کیفیت ساخت پروفیلهای پلاستوود در این زمینه باعث شده است که این محصولات در ایران عمری کوتاه داشته و بازدهی مناسبی نداشته باشند اما با رعایت نکات فنی و دقت در نحوه ساخت و اجرای مبلمان، به راحتی می توان محصولاتی با عمر مفید بالا تولید نمود.
یکی از مهمترین مسائلی که در مورد کیفیت مبلمان شهری باید مورد توجه قرار داد، توجه به عمر مفید مبلمان شهری با توجه به استفاده بالا از این محصولات است. محصولاتی که به عنوان مبلمان شهری مورد استفاده قرار می گیرند حتما باید توان تحمل استفاده بالای شهروندان را داشته باشندو همچنین مقاومت بالایی در برایر شرایط ویژه مانند پدیده وندالیسم را داشته باشند.
جهت استفاده از پروفیلهای چوب پلاست به عنوان مبلمان شهری توجه خاص به موارد زیر الزامی است و باید مورد توجه خاص قرار گیرد،
- پایداری (دوام) و عمر بالا
- ثبات رنگ محصولات
- مقاومت نسبت به شرایط محیطی مانند اشعه uv، انقباض و انبساط حرارتی، محدوده دمایی قابل تحمل، تورم ناشی از رطوبت، مقاومت نسبت به پوسیدگی و قارچها
- مقاومت نسبت به خط و خش و مقاومت نسبت به سایش
- مقاومت فشاری مناسب
5- پروفیلهای چوب پلاست به عنوان لوور
یکی از جدیدترین کاربردهای پروفیلهای چوب پلاست استفاده به عنوان لوور(لوورهای تاسیساتی و لوورهای معماری) می باشد. مقاومت بالا در کنار زیبایی و سبکی این پروفیلها سبب شده که در مواردی که ظاهر لوورها برای معماران مهم باشد از چوب پلاست به عنوان یکی از گزینه ها در کنار لوورهای آلومنیومی و چوبی، استفاده کنند.
البته با توجه به اینکه لوورهای آلومنیومی، سابقه ای بسیار طولانی داشته و کارایی بسیار بالا و مناسبی دارند، از لوورهای پلاستووود بیشتر در فضاهای داخلی و به عنوان لوورهای سقفی (مانند سقف کاذب) استفاده می شود.
کتاب جامع آشنایی با پلاستوود
جهت دریافت کتاب آشنایی با پلاستوود فرم زیر را تکمیل نمایید.
(امتیاز میانگین این مطلب3,67 می باشد.)
با ما همراه باشید.
جهت اطلاع از آخرین اخبار، مقالات، فیلم های آموزشی، محصولات و برندهای صنعت کفپوش در خبرنامه شیدارک عضو شوید.