تفاوت سرامیک و سرامیک پرسلانی

سرامیک و سرامیک پرسلانی. آیا این یک اختلاف ساده در کلمات است و یا تفاوتهای اساسی بین این دو محصول وجود دارد؟ وقتی صحبت از تایل سرامیکی می شود، واژه های پرسلان و سرامیک بارها و به دفعات به جای یکدیگر استفاده می شوند. فروشنده های تایل معمولا دنیایی از تفاوت را بین این دو محصول نام می برند تا قیمت پرسلان ها را بالاتر ببرند. این مقاله به شفاف سازی این بحث و بیان تفاوت سرامیک و سرامیک پرسلانی می پردازد.

شالوده سرامیک و سرامیک پرسلانی

سرامیک و پرسلان از مواد مختلفی تشکیل شده اند و در نصب باهم اندکی متفاوت هستند (ملات و چسب زیرسازی). تفاوت اساسی این است که سرامیک پرسلانی از تایل سرامیک غیر قابل نفوذتر بوده و بنابراین نفوذ آب کمتری قرار دارد.
در بخش صنعت و بازار اینکه کدام تایل سرامیک و کدام پرسلانی به حساب می آید، همه اش مربوط به این است که کدام تایل می تواند مقدار کنترل شده ای جذب آب داشته باشد. گروه دیگری از استانداردها که مستقل از صنعت است، تعریف را کمی فراتر برده و بیان می کنند که سرامیک پرسلانی علاوه بر توجه به فاکتور جذب آب، سرامیکی متراکم، غیرقابل نفوذ، دارای ذرات بسیار ریز، دارای سطح بسیار صاف و هموار است.

سرامیک و سرامیک پرسلانی
سرامیک و سرامیک پرسلانی

سرامیک و پرسلان؛ هردو از خانواده سرامیکها

هردو محصول سرامیک پرسلانی و تایل سرامیک از گروه بزرگتری از تایلها هستند که به صورت کلی سرامیک نامیده می شوند. برای مشخصات تایلهای مدرن و امروزی، نامگذاری حتی به گونه ای برعکس انجام می شود! کارخانه ها تایلی تولید می کنند که کیفیت خاصی دارد، براساس کیفیت محصول تولیدی به آن سرامیک و یا تایل پرسلانی می گویند. و این نامگذاری به نوعی کوتاه کردن راه برای مشتریانی است که سریعا و به راحتی این دو را از یکدیگر تشخیص دهند. یقینا این دو محصول وقتی با محصولات دیگر مقایسه می شوند، از یک خانواده خیلی نزدیک و شبیه به هم هستند و تفاوتهای عمده ای با محصولات دیگر از قبیل انواع سرامیک ها، تایل کواری، سنگهای طبیعی و … دارند.

سرامیک پرسلانی جذب آب پایینی دارد.

تایل پرسلانی جذب آب برابر ۰٫۵% و کمتر از آن دارد که توسط استاندارد بین المللی آمریکا ASTM به شماره C373 تعیین می شود. ابتدا تایل پخته شده وزن می شود. سپس آنرا ۵ ساعت در هاون گرما می دهند و پس از آن به مدت ۲۴ ساعت در داخل آب می گذارند. پس از این زمان، مجددا تایل را وزن می کنند. اگر تایل سرامیکی کمتر از ۰٫۵% وزن خودش آب جذب کرده باشد، به آن محصول سرامیک پرسلانی می گویند.
سرامیک پرسلانی معمولا اکتسرود می شود؛ ناخالصی کمتری از سرامیک دارد و معمولا به صورت rectified (نوعی پخته شدن که در مقاله ای جداگانه تشریح خواهد شد) است و معمولا ماده کائولین بیشتری از سرامیک دارد. سرامیک پرسلانی از کوارتز، رس و فلدسپار تشکیل می شود که در دمای محدوده ۱۴۰۰-۱۲۰۰ درجه سانتیگراد پخته می شوند. باتوجه به اینکه همه این خصوصیات پرسلان را از تایل سرامیک جدا می کند، بازهم نکته مهم جذب آب ۰٫۵% و کمتر است که سرامیک پرسلانی را متمایز می سازد.

پرسلان تائید شده به عنوان به سرامیک پرسلانی بخش صنعت

برای سالها، کارخانه ها تایلهای سرامیکی را تولید و توزیع می کردند و توجهی به تعریفی از تمایز سرامیک از پرسلان نداشتند. در سال ۲۰۰۸ میلادی، این بحث به سازمانهای فنی و اتحادیه هایی همچون سازمان سرامیک آمریکای شمالی (TCNA) و سازمان پخش کنندگان تایل سرامیکی (CTDA) کشیده شد که نهایتا منجر شد از یک عامل سوم (Third party) برای تمایز و استانداردسازی تعریف سرامیک پرسلانی استفاده شود. ارگان آنها، موسسه تائید سرامیک پرسلانی (PTCA) نامیده شد.

TCNA = Tile Council North America
CTDA = Ceramic Tile Distribution Association
PTCA = Porcelain Tile Certification Agency

براساس نظر PTCA، غیرقابل نفوذ بودن تایل به راحتی دست یافتنی نیست (یک مولفه مطلوب برای تایل که رفتار خوب آن در مواجهه با آب را نشان می دهد). تایل تولید شده می بایست استانداردهای ASTM C373 برای جذب آب را برآورده سازد. حداقل ۵ نمونه برای انجام آزمایش انتخاب و فرستاده می شود تا توسط آزمایشگاه معتبر آزمایش روی آنها انجام شود و نهایتا براساس توافقات PTCA  گواهینامه مربوطه صادر خواهد شد.  لازم است این تائیدیه هر سه سال تمدید شود. در آخرین آمار در کشور آمریکا، تعداد ۲۸ کمپانی تولید کننده توانستند گواهینامه تولید سرامیک پرسلانی را اخذ کنند.

سرامیک پرسلانی واقعا تایل پرسلانی است؟

مباحث ارائه گواهینامه سرامیک پرسلانی با جذب آب پایان نمی یابد. امروزه سرامیکهایی دیده می شوند که با عبارت پرسلان برچسب گذاری شده اند ولی در واقع پرسلان نیستند. برای مثال، طی یک آمار توسط سازمان TCNA تعداد ۱۴۶۶ تایل که به برچسب سرامیک پرسلانی داشتند تحت آزمایش جذب آب قرار گرفتند و ۲۳% آنها (۳۳۶ نمونه) در واقع پرسلانی نبودند. در برخی موارد به صورت عامیانه تایل های پرسلانی را تایلهایی می دانند که نرخ جذب آب ۳% دارند. در واقع برای این مهم راه حل دقیقی وجود ندارد و نمی توان تک تک سرامیک های تولیدی را آزمایش کرد و سپس برچسب پرسلانی به آنها داد.
به عنوان پیشنهاد، برای خرید سرامیک پرسلانی از کمپانی های بزرگ و صاحب نام داخلی می توان استفاده کرد. به گونه ای که به سایت آنها رجوع کرد و مدارک و مستندات آزمایشگاهی محصول را در کاتالوگ و … بررسی و سپس نسبت به خرید سرامیک با برچسب “پرسلانی” اقدام نمود.

مطالعه مقاله بیشتر
کفپوش مناسب حیوانات خانگی

تعریف استاندارد ANSI از سرامیک و پرسلان

در کنار تعاریف و تائیدیه هایی که سازمان PTCA برای سرامیک پرسلانی (براساس جذب آب) ارائه می دهد، مفید است که نگاهی به استاندارد موسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI) به شماره A137.1 در این زمینه داشته باشیم. طبق بخشی از استاندارد ANSI A137.1 ، تایلی که با روش فشار (پرس) ترکیبی از مواد اولیه تولید می شود که نتیجه به صورت یک تایل متراکم، غیرقابل نفوذ، ریز دانه، صاف و با لبه های به شکل تیز را سرامیک پرسلانی می نامند. باید توجه کرد که استاندارد مذکور به استاندارد ASTM C373 برای نرخ جذب آب اشاره می کند.

موارد مصرف سرامیک و سرامیک پرسلانی

استفاده از سرامیک و سرامیک پرسلانی معمولا برای کف فضاهای خارجی پیشنهاد نمی شود. نمایندگان صنعت سرامیک ممکن است ادعا کنند سرامیک برای استفاده خارجی مناسب است. برخی دیگر ممکن است ادعا کنند کفپوشهای دیگر همانند تایل کواری، بتن و یا سنگهای طبیعی همچون سنگ لوح یا مرمر مناسبتر هستند.

سرامیک و سرامیک پرسلانی
نمونه زیبایی از کفپوش سرامیک پرسلانی با طرح چوب

آنچه مورد توافق همگان است، اینکه سرامیک نباید در فضای بیرونی نصب و اجرا شود. سرامیک از آنجا که جذب آب بالایی دارد، دوام لازم برای نصب بیرونی را ندارند. اگر نصب آن در مناطقی باشد که شرایط یخبندان دارد، پس از چندین چرخه ذوب و یخبندان، احتمالا در سرامیک ترکهایی به وجود می آید.
سرامیکهای پرسلانی فضای خارجی گروهی است که برای استفاده بیرونی تولید می شود. در این خصوص دوام سرامیک بالا بوده و به راحتی در نمای ساختمان می توان از آنها استفاده کرد. اما برای کف باید به ضریب لغزش، صاف و صیقلی بودن سطح سرامیک و … دقت نمود.

تراکم و دوام بلندمدت سرامیک و پرسلان

رس های پرسلان متراکم تر و با تخلخل کمتری نسبت به رس های سرامیک هستند. این ویژگی باعث می شود پرسلانها در مقایسه با سرامیک سخت تر، نفوذ ناپذیر تر (در برابر رطوبت و آب) باشند. همچنین ترکیبات بدنه پرسلانها آنها را با دوام تر کرده و برای استفاده در فضاهای با ترافیک بالا مناسب می باشند. بدنه و رویه پرسلانها یکی بوده و وقتی لب پر می شوند، زیاد به چشم نمی آیند. اما اگر سرامیک لب پر شود، به دلیل تفاوت رنگ بدنه با رویه به راحتی قابل رویت است.
پرسلانها در مقایسه با سرامیک ها در دماهای بالاتری و در مدت زمان طولانی تری پخت می شوند. همچنین سرامیک مقدار فلدسپار بیشتری در بدنه خود دارد که آنرا با دوام تر می کند.

برش تایل سرامیکی و پرسلان

از آنجا که سرامیک چگالی کمتری نسبت به سرامیک پرسلانی دارد، از اینرو برش آن به صورت دستی، با اره برش سرامیک و… توسط نیروی غیر متخصص ساده تر است. تایل پرسلانی ترد تر است و برش آن نیاز به تخصص و مهارت بیشتری دارد.

هزینه و قیمت پرسلان و سرامیک

با توجه به آنچه بیان شد، تایل سرامیکی از سرامیک پرسلانی ارزانتر است. در شرایط مشابه سرامیک پرسلانی حدود ۴۰-۳۰ درصد گرانتر از سرامیک است.

سرامیک و سرامیک پرسلانی
استفاده از سرامیک پرسلانی در حمام

خلاصه: تفاوت سرامیک و سرامیک پرسلانی

– تایل سرامیکی و پرسلان در بسیاری از فاکتورها یکدیگر را پوشش می دهند بجز فاکتور جذب آب.
– جذب آب سرامیک پرسلانی جذب آب کمتر از ۰٫۵ درصد است.
– سرامیک پرسلانی نسبت به سرامیک سخت تر است و دوام بیشتر دارد.
– سرامیک پرسلانی برای فضاهای دارای رطوبت بالا همانند سرویس های بهداشتی، حمام و استخر ها گزینه بسیار مطلوبی هستند.

مطالب زیر را از دست ندهید

سرامیک – اسامی مختلف کاشی و سرامیک 

سرامیک – اسامی مختلف کاشی و سرامیک سرامیک یکی از پر کاربردترین مصالح ساختمانی برای کف و دیوار فضاهای داخلی و فضاهای بیرونی ساختمان است. این کفپوش ساختمانی از دیرباز [...]

سرامیک اتاق خواب – ویژگی های کفپوش سرامیکی اتاق خواب

سرامیک اتاق خواب – کفپوش سرامیکی برای اتاق خواب شیدارک در مقالات پیشین درباره سرامیک ساختمانی، استانداردهای سرامیک و مزایا و معایب سرامیک کف صحبت کرده است. در این مقاله به مزایا [...]

سرامیک کواری – معرفی و دانستنیهای تایل کواری

سرامیک کواری – معرفی و دانستنیهای آن شیدارک در مقاله انواع اسامی سرامیک ها به معرفی سرامیکهای مختلف پرداخته است. در برخی موارد تمایز دادن و تفکیک انواع کفپوشهای سفت [...]

سرامیکهای ساختمانی، تعاریف و انواع آنها

سرامیکهای ساختمانی، تعاریف و انواع آنها شیدارک در این مقاله شما را با کاشی و سرامیکهای ساختمانی (Ceramic Tile)، انواع آنها، اطلاعات عمومی و واژه های رایج این محصول ساختمانی [...]

بانک مقالات سرامیک
جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (هنوز کسی به این مطلب رای نداده است)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟