کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک (Anti-Static – Electrostatic) ، اپوکسی مقاوم در برابر جریان الکتریکی

همانگونه که در مقاله انواع کفپوشهای اپوکسی آمده است کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک یا اکترواستاتیک (مقاوم در برابر جریان الکتریکی- ESD) یکی از محصولات اپوکسی با کاربرد خاص در مواجهه با جریان الکتریسیته می باشد. شیدارک در این مقاله به صورت تخصصی شما را با اپوکسی آنتی استاتیک، ویژگی ها و موارد مصرف آن آشنا می کند.

تخلیه جریان الکترواستاتیک یک مساله چالش برانگیزی است که کارخانه های تولیدی مرتبط با جریان الکتریکی با آن مواجه هستند. جریان الکتریسیته ساکن به روش های گوناگون تولید می شود. عبور و مرور انسان، حرکت چرخ تجهیزات و صندلی ها هم براثر جابجا شدن الکتریسیته ساکن تولید می کنند. بدن انسان به نوعی مولد جریان الکترواستاتیک است که نیاز است این نیرو تخلیه شود. استفاده از یک سیستم کفپوش مناسب می تواند انرژی ایجاد شده را از بین ببرد (ویا آنرا هدایت کند) تا محیطی ایمن تر برای استفاده کنندگان ایجاد کند. تولید و تجمیع الکتریسیته ساکن مخصوصا در فضاهایی که گازهای فرار، مواد پودری، مایعات و دیگر موادی که جرقه در آن باعث شعله ور شدن خواهد شد اهمیت بالاتری دارد.

شیدارک کفپوش اپوکسی
دیاگرام تولید الکتریسیته ساکن و هدایت آن

مشخصات فنی و موارد مصرف کفپوش آنتی استاتیک

کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک، رزین اپوکسی اصلاح شده با ضخامت معمول (حدود ۳-۲ میلیمتر با توجه به شرایط عمومی فضا) بوده و همانند کفپوش اپوکسی بدون درز برای کفهای آنتی استاتیک استفاده می شود. این کفپوشها عموما دارای فلز هادی جریان هستند (از جنس مس و یا به ندرت از آلومینیوم) که الکتریسیته ساکن را از بین می برد و یا آنرا هدایت و تخلیه می کند (دراین حالت باید اتصال به زمین داشته باشد). اپوکسی آنتی استاتیک در رنگهای مختلف، بدون حلال، عایق رطوبت و حاوی فیلرهای هدایت کننده الکتریسیته وجود دارد.

وجود همزمان خاصیت آنتی استاتیکی این نوع اپوکسی بهمراه خواص مطلوب مکانیکی و شیمیایی، آنرا گزینه مطلوبی برای صنایع و فضاهای زیر کرده است:
– صنایع الکترونیکی
– صنایع شیمیایی دارای تجهیزات الکتریکی همیشگی
– حتی تجهیزات دارویی و بیمارستان ها و … که کفپوش با خاصیت ضدالکتریسیته نیاز دارند
– کف اتاقهایی که در آنها دستگاههای حساس به الکتریسیته ساکن قرار دارد مانند کامپیوترها، موبایل ها، تبلت ها، تجهیزات تلویزیون، چیپ های الکتریکی داخل CPU کامپیوتر و کارتهای گرافیکی، دیودهای لیزر، اتاق باطری UPS ذخیره برق صنعتی
– اتاقهای AV/IT و اتاقهای سرور

شیدارک کفپوش اپوکسی
اجرای کفپوش آنتی استاتیک در اتاق کامپیوتر

همانگونه که اشاره شد سیستم کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک در دو حالت ۱) از بین برنده و ۲) هدایت کننده جریان الکتریسیته در دسترس است. یکی از مزایای مهم سیستم اپوکسی آنتی استاتیک خاصیت بدون درز بودن و خودتراز شوندگی این محصول می باشد. همچنین دوام اپوکسی در دوره بهره برداری در برابر تردد سنگین لیفتراک عالی است. هزینه تعمیر و نگهداری پایین کفپوشهای آنتی استاتیک براثر عواملی نظیر مقاومت در برابر مواد شیمیایی و سایش مهم است که کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک خصوصیات ذکر شده را دارا می باشد.

نکات اجرایی اپوکسی آنتی استاتیک

توصیه می شود جهت اجرای کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک نکات زیر رعایت شوند:

مطالعه مقاله بیشتر
کفپوش پلی یوریا – ویژگی ها و دانستنیهای پلی یوریا

آماده سازی سطح بستر (بتن) به نحو مناسبی همانند آنچه در مقاله روش اجرای کفپوش اپوکسی بیان شد انجام شود. علاوه برآن، موارد زیر مجددا به جهت اهمیت موضوع بیان می شوند:

الف) شرایط بتن:

– رطوبت سطح بتن کمتر از ۵% باشد.
– بهتر است مقاومت فشاری بتن زیرسازی بیشتر از ۲۲۰ کیلوگرم بر سانتیمتر باشد.
– مقاومت کششی و جداشدگی سطح حداقل ۱٫۵ مگاپاسکال باشد.
* ضخامت تقریبی اپوکسی آنتی استاتیک ۲ میلیمتر پیشنهاد می شود.

شیدارک کفپوش اپوکسی
اجرای اپوکسی آنتی استاتیک در فضای صنعتی دارای دستگاههای برقی

مراحل اجرایی همچنان که در بالا نکات فنی آن ارائه گردید، به صورت خلاصه و رعایت توالی اجرا بشرح زیر می باشد:

۱- آماده سازی سطح بستر (بتنی)
۲- اجرای پرایمر – در صورت آماده سازی مطلوب سطح، مقدار مصرف پرایمر حدود ۲۵۰-۱۵۰ گرم برمترمربع مناسب است.
۳- اجرای لایه اپوکسی میانی – حدود ۲۴ ساعت پس از اجرای پرایمر و با نرخ مصرف حدود ۱٫۰ کیلوگرم برمترمربع
۴- خواباندن الیاف و یا رشته های مس – حدود ۲۴ ساعت پس از اجرای لایه اپوکسی میانی
همچنین از نوارهای مسی چسبان هم به صورت شبکه بندی (۶۰×۶۰ سانتیمتر استفاده کرد)
۵- اجرای پرایمر آنتی استاتیک – مقدار مصرف حدود ۲۵۰-۲۰۰ گرم برمترمربع
۶- اجرای لایه نهایی اپوکسی آنتی استاتیک (در یک یا دولایه) – حدود ۲۴ ساعت پس از اجرای پرایمر آنتی استاتیک. مقدار مصرف این لایه حدودا ۲٫۵-۲٫۰ کیلوگرم برمترمربع بوده و ضخامت همین لایه به تنهایی تقریبا ۱٫۵ میلیمتر می باشد.

مقاومت الکتریکی این لایه باید براساس تجهیزات نصب شده و مقدار جریان الکتریسیته تولیدی باشد و می تواند در محدوده ۰٫۶-۰٫۰۳ مگا اهم باشد. برای اندازه گیری مقاومت الکتریکی کف از دستگاهی به نام میگر Megger استفاده می شود. آزمایشها، الزامات و استانداردهای لازم برای کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک بشرح زیر هستند:

– ASTM F150
– BS 2050
– ANSI/ESD S20.20
– EN IEC 61340-5-1

نمونه ای از لایه بندی کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک در تصویر زیر دیده می شود:

 

شیدارک کفپوش اپوکسی
نمونه لایه بندی کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک

مطالب زیر را از دست ندهید

کفپوش اپوکسی نووالاک (Novolac) ، اپوکسی ضد اسید – مشخصات فنی و کاربردها

کفپوش اپوکسی نووالاک (Novolac) ، اپوکسی ضد اسید – مشخصات فنی و کاربردها همانگونه که در مقاله انواع کفپوشهای اپوکسی توضیح داده شد، کفپوش اپوکسی نووالاک یکی از محصولات رایج [...]

۷ نکته کاربردی اجرای اپوکسی خودتراز شونده

۷ نکته کاربردی اجرای اپوکسی خودتراز شونده وقتی به یک کفپوش اپوکسی که با کیفیت اجرا شده و یا در تصاویر بروشورها به آن نگاه می کنید، این سوال در [...]

کفپوش مناسب پارکینگ ، اپوکسی یا پلی یورتان ؟

کفپوش مناسب پارکینگ ، اپوکسی یا پلی یورتان ؟ اپوکسی و پلی یورتان محصولات بسیار مناسبی برای محافظت کفهای شما در برابر لک، صدمات فیزیکی، مواد شیمیایی، روغن و … [...]

پلی یوریا (Polyurea)، مشخصات و کاربردها

پلی یوریا (Polyurea) ، مشخصات و کاربردها پلی یوریا واژه ای است که امروزه بسیار شنیده می شود و به دلیل فوایدی که دارد به صورت گسترده در حال استفاده [...]

بانک مقالات اپوکسی
جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب4,50 می باشد.)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟