انواع رنگرزی موکت

در چرخه و فرآیند تولید موکت، رنگرزی موکت در کنار بافت موکت و نصب لایه پشتیبان (Backing) یکی از مهمترین و اساسی ترین مراحل تولید و بافت موکت است. از سوی دیگر رنگ و ظاهر یک موکت مهمترین عامل بصری در انتخاب یک موکت برای یک فضا می باشد.

“شیدارک” در این مطلب انوع روشهای مرسوم در مورد رنگرزی موکت را مورد بررسی قرار داده است. پیشنهاد می کنیم قبل از مطالعه این مطلب برای آشنایی با موکت و انواع موکتها مقاله “آشنایی با موکت و انواع موکتها” را مطالعه نمایید.

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

روشهای رنگرزی موکت

موکتها به ۲ روش کلی و عمده رنگ شده و اصطلاحا رنگرزی (Dyeing) می شوند. نوع و روش رنگرزی موکت علاوه بر اینکه به روش تولید موکت وابسته است به نوع الیاف موکت نیز بستگی داشته و از آن تاثیر می پذیرد. این روشهای اصلی رنگرزی موکت عبارتند از:

  1. Pre Dyeing  
  2. Post Dyeing

روشهای اصلی رنگرزی موکت که در بالا ذکر شده اند، خود دارای حالات و زیرشاخه های مختلفی هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. این روشها با توجه به کاربرد موکت، نوع الیاف و نیز نوع بافت موکت می توانند متغیر بوده و ویژگی هایی خاص داشته باشند. در ادامه به بررسی این روشهای بصورت خلاصه خواهیم پرداخت.

  1. رنگرزی قبل از بافت موکت یا Pre Dyeing  

Pre Dyeing یا پیش رنگ کردن موکت، رنگرزی الیاف موکت قبل از تولید و بافت موکت است. در این روش، موکت توسط الیافی که قبلا رنگ شده ، بر اساس طرح و الگوی مشخص تولید و بافته می شود. روش Pre Dyeing یا پیش رنگ کردن موکت ، خود به ۵ حالت اجرا می شود که این ۵ حالت پیش رنگ کردن موکت در زیر آمده اند.

  • Solution Dyeing

روش Solution Dyeing از بهترین روشهای رنگرزی الیاف می باشد. در این روش رنگرزی، رنگدانه ها قبل از تولید الیاف با پلیمر مذاب مخلوط شده و پس از اختلاط کامل این دو ، اکسترود انجام شده و الیاف تولید می شود. این روش رنگرزی، صرفا برای برخی از انواع الیاف مصنوعی مانند نایلون، پلی پروپیلن و تریکستا قابل اجرا می باشد. مهمترین ویژگی این روش این است که در روش Solution Dyeing مغز و جان الیاف نیز رنگی است و این ویژگی سبب می شود که حتی در صورت لایه برداری و یا سائیدگی الیاف، تغییر رنگی در الیاف ایجاد نخواهد شد.

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

روش انجام رنگرزی الیاف رنگی به روش Solution Dyeing

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

روش انجام الیاف رنگی به روش Solution Dyeing

مهمترین ویژگی های روش رنگرزی Solution Dyeing را می توان اینگونه دسته بندی نمود:

  • مقاومت بسیار بالا نسبت به محو شدگی رنگ و رنگ پریدگی
  • یکنواختی رنگ بسیار خوب
  • پایداری بالای رنگ الیاف در برابر سائیدگی و رفت و آمد (با توجه به اینکه در این روش مغز و جان الیاف نیز رنگ شده است)
  • مقاومت نسبت به UV
  • تمیز کاری راحت و آسان الیاف

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

مقایسه الیاف رنگ شده به روش Solution Dyeing با سایر روشها (در روش Solution Dyeing مغز الیاف نیز رنگ شده است مانند مقایسه هویج و تربچه )

  • Yarn Dyeing

روش Yarn Dyeing ، رنگرزی نخ یا الیاف موکت قبل از بافت موکت است. این روش رنگرزی با توجه به نوع انجام آن می تواند به روشهای زیر انجام گردد.

  • Stock Dyeing

در این روش الیاف ها و نخها را قبل از بافت موکت درون مخزن وحمام رنگ (در دما و فشار کنترل شده) فرو کرده و نخها را رنگ می کنند. از روش Stock Dyeing برای رنگ کردن الیافهایی مانند پشم، پلی استر و برخی از نایلونها استفاده می کنند.از عمده معایب رنگ کردن الیافها و نخها به این روش، مقاومت پایین نسبت به محو شدگی و چرک شدن رنگ است. علاوه بر اینکه الیافهای رنگ شده با این روش در معرض رنگ پریدگی و سفید شدن رنگ هستند.

مطالعه مقاله بیشتر
راهنمای انتخاب موکت

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

  • Skein Dyeing

روش Skein Dyeing یا رنگرزی کلافهای نخ همان روش سنتی رنگرزی است که احتمالا اکثر ما در فیلمها و … مشاهده کرده ایم. در این روش کلافهای پیچیده شده نخ را درون دیگ رنگ قرار می دهند تا نخ ها رنگ شوند. این روش بیشتر در تولیدات و روشهای سنتی مورد استفاده قرار می گیرد و برای الیافهایی مانند پشم و ابریشم قابلیت استفاده دارد.

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

رنگرزی به روش Skein Dyeing

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

رنگرزی به روش سنتی

  • Space Dyeing

 روش Space Dyeing رنگرزی با چند رنگ یا رنگرزی غیر یکنواخت و موضعی است. این روش برای موکتهایی که از نظر رنگی دارای الگوی تصادفی هستند قابل اجراست. در این روش نخها به صورت مولتی پلی رنگ آمیزی شده و حداقل دارای ۳ رنگ خواهند بود.

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

الیاف رنگ شده به روش Space Dyeing

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

رنگرزی به روش Space Dyeing

  1. رنگرزی پس از بافت موکت یا Post Dyeing

رنگرزی موکت، پس از تولید و بافت موکت است. در این روش ابتدا موکت توسط الیاف خام تولید شده . سپس موکت تولید شده، رنگ می شود.

  • Piece Dyeing

روش Piece Dyeing یا رنگرزی توپ موکت (پارچه) از روشهای رنگرزی است که پس از بافت قابلیت انجام دارد. از این روش برای رنگرزی موکتهای بافته شده از الیافهای پلی استر و نایلون قابلیت اجرا دارد. روشی سریع است که روی موکتهایی که لایه پشتیبان اولیه دارند، قابلیت اجرا دارد. مشکل این روش رنگرزی این است که، کنترل روی رنگ زیاد نیست و احتمال حصول نتیجه ای غیر از آنچه انتظار داریم، وجود دارد.

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

رنگرزی به روش Piece Dyeing

  • Printing

این روش رنگرزی بیشترین تنوع طرح و رنگ را بین روشهای رنگرزی موکت دارد. در این روش قابلیت اجرای تمام طرحها و رنگها روی موکت وجود داشته و موکت مستقیما توسط دستگاه پرینت رنگ می شوند.عمده ترین ایراد این روش رنگرزی این است که، اولا امکان عدم نفوذ رنگ به تمام رشته ها و نخهای موکت وجود دارد و دوما قسمت پایین الیافها و نخهای موکت رنگ نمی شود.

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

رنگ نشدن قسمت انتهایی الیاف موکت در رنگرزی موکت به روش Print

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

رنگ کردن موکت به روش print

انواع رنگرزی موکت-شیدارک

رنگرزی موکت به روش print روی موکت خام

مطالب زیر را از دست ندهید

آشنایی با موکت و انواع موکت ها (روش تولید-الیاف-رنگرزی)

آشنایی با موکت و انواع موکت ها (روش تولید-الیاف-رنگرزی) موکت ( Moquette ) واژه ای فرانسوی است که بصورت عمومی معنای فرش را در ذهن متبادر می کند. این کلمه [...]

انواع الیاف موکت

 انواع الیاف موکت   مهمترین عنصر تشکیل دهنده یک موکت فارغ از نوع بافت و نحوه تولید آن، الیاف موکت است. انواع مختلفی از الیافها در صنعت تولید موکت مورد [...]

موکت تریکستا **نسل جدید الیافها**

موکت تریکستا (Triexta) الیاف تریکستا (polytrimethylene terephthalate) یا PTT الیافی بسیار جدید است با ترکیب مولکولی شیمیایی محصول بسیار به پلی استر شبیه است تا جایی که گاهی آن را [...]

موکت پلی پروپیلن ،آشنایی با ویژگی ها

موکت پلی پروپیلن (اولفین)  الیاف پلی پروپیلن (Polypropylene) یا اولفین (Olefin)، الیافی پلیمری و مصنوعی است، که ظاهری شبیه به الیاف پشم دارد و پایه آن اتیلن- پروپیلن است. این [...]

بانک مقالات موکت
جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب4,75 می باشد.)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟