چوب مناسب برای سونا

سونا یا گرمخانه از فضاهایی است که در امروزه در استخرها و ویلاها به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. گرچه استفاده از این فضا در ایران قدمت چندانی ندارد اما به دلیل فواید بسیار زیادی که سونا از نظر روانی و بهداشتی داشته و همچنین مفرح بودن این فضا، گرایش به استفاده از این فضا افزایش پیدا کرده است ولی انتخاب چوب مناسب برای سونا ( ترموود سونا ) کماکان یکی از بزرگترین معضلات ساخت سونا در ایران محسوب می شود.

در فضای داخلی سونا بصورت سنتی از چوب به عنوان پوشش کف و بدنه ها استفاده می شود و به همین دلیل انتخاب چوب مناسب برای سونا، بزرگترین مساله معماری داخلی یک سونا محسوب می شود. مهمترین دلایل استفاده از چوب علاوه بر ایجاد حس گرمی و راحتی ، در ظرفیت گرمایی چوب و انتقال حرارت پایین آن نهفته است.

“شیدارک” در این مقاله شرایط چوب مورد استفاده در سونا را بررسی کرده و چوب مناسب برای استفاده در این فضا را پیشنهاد خواهد داد.

چوب مناسب برای سونا-شیدارک

ویژگی های عمومی چوب مناسب سونا

چوب مورد استفاده در سونا بصورت دائمی در معرض رطوبت و حرارت قرار دارد به همین دلیل مقاومت چوب در برابر رطوبت و پوسیدگی های ناشی از آن، استحکام و دوام بالای چوب و مقاومت چوب نسبت به پیچیدگی (تاب برداشتن ناشی از حرارت) از مهمترین ویژگی های فنی چوب مورد استفاده در سونا می باشد.

  • بهترین چوبها برای استفاده در فضای سونا چوبهایی هستند که گره های کمتری نسبت به سایر چوبها دارند. گره های چوب با توجه به اینکه تراکم و فشردگی بیشتری نسبت به سایر بخشهای چوب دارند، دیرتر خشک شده و می توانند باعث ایجاد پیچ خوردگی و تابیدگی در چوب می شوند. به همین دلیل چوبهایی که گره های زیاد، بافت پیچیده و یا تراکم بالایی دارند را نمی توان چوب مناسب سونا بشمار آورد.

چوب مناسب برای سونا-شیدارک

  • چوبهای مورد استفاده در اتاق سونا باید کاملا طبیعی بوده و نباید هیچگونه رنگ و یا پوششی داشته باشند. وجود رنگها و رزینها روی چوبهای مورد استفاده در اتاق سونا، امکان انتشار گازهای سمی (VOC) ناشی از این رنگها در اثر حرارت اتاق سونا را افزایش می دهد.(در حالتهای خاص و در صورت داشتن تائیدیه های فنی، می توان از رنگهای پایه آب مخصوص سونا استفاده نمود)
  • چوبهایی که صمغ بالایی دارند مانند چوب کاج اصلا برای استفاده در اتاق سونا مناسب نیستند. احتمال بیرون زدن صمغ این چوبها در معرض حرارت و رطوبت سونا همیشه وجود دارد و این صمغ ها علاوه بر ایجاد سوختگی در بدن می توانند با انتشار بخارات مخصوص باعث ایجاد انواع حساسیتها و سردردها شوند.

چوب مناسب برای سونا-شیدارک

چوب نرم یا چوب سخت (Hard Wood یا Soft Wood)

در هنگام انتخاب یک چوب برای کاربردی خاص، همیشه با این سوال روبرو هستیم که باید از چوب چه درختی استفاده کنیم تا نتیجه بهتری داشته باشد. درختان بر اساس نوع چوب و میزان تراکم و ویژگی های فنی چوبشان به دو گروه درختان نرم چوب و درختان سخت چوب تقسیم می شوند. برای آشنایی با تقسیم بندی درختان از نظر نوع چوب، می توانید مقاله های “راهنمای انتخاب انواع ترموود” و “آشنایی با انواع ترموود” را مطالعه نمایید.

هنگام انتخاب چوب مناسب برای سونا، بهتر است از چوبهای نرم Soft Wood (درختان نرم چوب) به عنوان پوشش فضا استفاده گردد. چوبهای نرم (درختان نرم چوب) مانند چوب درخت سدر گره ها و تراکم کمتری دارند و مواد فیبری و سلولزی سبکتری داشته و گرما را برخلاف چوبهای سخت Hard Wood (مانند چوب بلوط) جذب نمی کنند و به همین دلیل گرم نمی شوند و هنگام نشستن و یا راه رفتن روی چوبها سبب ایجاد سوختگی نمی شوند.

مطالعه مقاله بیشتر
انواع رنگ ترموود

چوب درختان سخت چوب (Hard Wood) مانند چوب بلوط، ساج و …  به دلیل اینکه خیلی سریع گرم شده و دمای سطح چوب بالا می رود، می تواند باعث سوختگی شده و به همین دلیل برای استفاده در سونا مناسب نیستند.

برای مطالعه بیشتر پیشنهاد می کنیم مقالات “کاربردهای ترموود” و “استانداردها و مشخصات فنی ترموود” را مطالعه نمایید.

    چوب مناسب برای سونا-شیدارک                      

پیشنهاد چوب مناسب برای سونا

چوب درخت سدر یا سدار

چوب سدر یا سدار (Cedar) چوبی انعطاف پذیر و سبک است که به دلیل الیافهای بلندی که دارد در برابر پیچ خوردگی و تابیدن مقاومت خوبی از خود نشان می دهد. خاصیت فیبری این چوب باعث می شود که در معرض گرمای اتاق سونا بیش از حد گرم نشده و گرمایی که روی این چوب حس می شود، گرمایی مطبوع بوده که سبب سوختگی نمی شود و یک چوب مناسب برای سونا محسوب می شود.

چوب سدر از نظر زیبایی، چوبی ظریف بوده که با توجه به عطر و بوی طبیعی آن برای ساخت سونا های سفارشی استفاده می شود. این چوب در معرض گرمای سونا عطر وبوی مطبوع و دائمی از خود منتشر می کند و به توجه به ویژگی های فنی و ظاهری مناسبی که دارد، تقریبا همه سوناهای لوکس و تجاری از چوب سدر برای پوشش فضای سونا استفاده می کنند.

  • نکته مهم : درخت سدار یا سدر نباید با درخت کنار که در جنوب ایران نیز می روید و از برگ های آن سدر تهیه می شود، اشتباه گرفته شود.

 

چوب مناسب برای سونا-شیدارک

چوب زبان گنجشک (ash wood)

چوب ترموود زبان گنجشک چوبی با رگه های تیره است که، با توجه به ترمووود بودن این چوب، مقاومت خوبی در برابر رطوبت و گرمای سونا از خود نشان می دهد و به همین دلیل می تواند گزینه ای مناسب برای استفاده در سونا باشد.

برای مطالعه در مورد ویژگی های چوب عش یا زبان گنجشگ می توانید مقاله “ترموود زبان گنجشک” را مطالعه نمایید.

چوب مناسب برای سونا-شیدارک

چوب نمدار

چوب درخت نمدار نیز یک چوب مناسب برای سونا محسوب می شود.چوبی با رنگهای زرد تا سفید مایل به صورتی که برای استفاده در سونا پیشنهادی مطلوب است.چوب نمدار -شیدارک

چوب صنوبر

چوبی به رنگ زرد کم رنگ مایل به سفید است. چوبی بسیار مقاوم که می توان به آسانی با آن کار کرد.

چوب مناسب برای سونا-شیدارک

 چوب درخت شوکران

چوبی مقاوم که رنگ گرم و بافت یکنواخت دارد.برای استفاده در سوناهای خانگی انتخابی بسیار مناسب است.

  چوب درخت شوکران -شیدارک

چوب درخت نراد

  رنگ قهوه ای روشن همراه با خطوط ظریف این چوب که در ایجاد فضایی گرم و خوشایند در فضای سونا بسیار تاثیر گذار است، سبب شده که استفاده از این چوب در سونا رونق زیادی داشته و یک چوب مناسب برای سونا باشد.

چوب درخت نراد -شیدارک

مطالب زیر را از دست ندهید

ویژگی های ترموود

۱۰ نکته مهم درباره ترموود همه ما اسم ترموود را شنیده ایم و حداقل با ظاهر این متریال آشنا هستیم. ترموودها کاربردهای مختلف و متفاوتی در ساختمان دارند و تقریبا [...]

کاربردهای ترموود ( چوب ترمو ) – بخش سوم

کاربردهای ترموود ( چوب ترمو ) – بخش سوم چوب ترمو یا چوب گرما دیده (ترموود) چوبی است که بواسطه فرآیند حرارتی، از نظر خواص ظاهری و فنی ارتقا یافته [...]

چوب ترمو زبان گنجشک – ترموود عش (ash)

چوب ترمو زبان گنجشک – ترموود عش (ash) یکی از سوالاتی که همیشه هنگام انتخاب چوب و چوب ترمو برای استفاده در یک فضا، در ذهن ایجاد می شود این [...]

راهنمای انتخاب انواع ترموود

راهنمای انتخاب انواع ترموود در سالهای اخیر استفاده از پروفیلهای ترموود در معماری رونق بسیار زیادی پیدا کرده است.استفاده از انواع ترموود ، هم در معماری داخلی و هم در [...]

جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب4,75 می باشد.)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟