آشنایی با ترموود

اگر تاکنون به دفترچه های فنی و کاتالوگهای مربوط به تولید کنندگان انواع ترمووود دقت کرده باشد، حتما متوجه شده اید که ترمو وود در دسته بندی ها یا اصطلاحا کلاسهای متفاوتی در این کاتالوگها دسته بندی شده اند. “شیدارک” در این مقاله شما را با دسته بندی ها و ویژگی های انواع ترموود مربوط به آنها آشنا خواهد کرد.

برای آشنایی با ترموود و روش تولید آن می توانید مقاله “چوب گرمادیده یا ترمووود” را مطالعه کنید.

انواع ترمووود از چوب سخت و نرم

درختان نرم چوب و سخت چوب

برای درک بهتر ویژگی های انواع ترموود و تقسیم بندی آنها لازم است ابتدا آشنایی مختصری با تقسیم بندی انواع چوبها طبیعی داشته باشیم.

چوبهای طبیعی بر اساس بافت و ویژگی های ساختاری چوب درختان به دو گروه چوبهای نرم (SOFT WOOD) و چوبهای سخت (HARD WOOD) تقسیم می شوند. این نامگذاری و تقسیم بندی بر اساس بافت چوب درختان صورت گرفته و نشان دهنده دوام و استحکام چوب درختان نیست.

درختان نرم چوب (SOFT WOOD): این گروه از چوبها، درختان سوزنی برگ را شامل می شود. درختان سوزني برگ در طول سال ، زمان رشد بيشتري دارند ( با توجه به همیشه سبز بودن ) اين نوع درختان در بهار و تابستان با شدت بيشتري رشد مي‌کنند و سپس تا پايان فصل سرما اين رشد و نمو به کندي مي‌گرايد و به آرامي ادامه پيدا مي‌کند.  به اين دليل ، چوب پاييزه و بهاره در حلقه ساليانه براحتي از يکديگر تميز داده مي‌شود و رنگ آنها اين مساله را مشخص مي‌کند.

درختان سخت چوب (HARD WOOD): اين دسته ، شامل چوب درختان پهن برگ مي‌باشد. بافت چوب درختان پهن برگ تنها در زماني که درخت برگ دارد، رشد مي‌کند( به دلیل خزان پذیر بودن این درختان). رشد و نمو این درختان در بهار شروع شده و به مرور در پاييز متوقف مي‌شود. لذا حلقه ساليانه اين درختان به صورت يکنواخت از چوب بهاره دارای رنگ روشن به طرف چوب پاييزه تيره رنگ تغيير مي‌کند. نام سخت چوب‌ها ، بدليل نوع بافت آنها است و دليل بر سخت‌تر بودن کليه چوب‌هاي اين دسته نمی باشد.

هر دو گروه از چوبهای یاد شده در بالا، توانایی تبدیل به ترمووود را دارند، ولی با توجه به نوع چوب و دمای پخت می توانند ویژگی های متفاوتی داشته باشند.

انواع ترمووود

انواع ترمووود

انواع ترموودها با توجه به ویژگی هایی که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت خود به دو گونه Thermo-S و Thermo-D تقسیم می شوند. برای مطالعه در مورد Thermo-S و Thermo-D لطفا مقاله “راهنمای انتخاب ترموود” را مطالعه نمایید.

Thermo-S 

حرف S در Thermo-S مخفف کلمه Stability به معنی پایداری و مقاومت است. این گروه از ترموودها حدود ۶ تا ۸ درصد با توجه به میزان رطوبت محیط تغییر ابعاد خواهند داد. حداکثر دمای لازم برای تولید این گروه از ترموودها حدود ۱۹۰ درجه سانتیگراد است. ( ۱۸۵ درجه سانتیگراد برای سخت چوبها و ۱۹۰ درجه سانتیگراد برای نرم چوبها )

انواع ترمو وود در کلاس S با توجه به استاندارد EN 311 در رده ۳ از نظر مقاومت و دوام در برابر شرایط طبیعی قرار می گیرند.

Thermo-D

حرف D در Thermo-D مخفف کلمه Durability به معنی دوام و ماندگاری است. این گروه از ترموودها حدود ۵ تا ۶ درصد با توجه به میزان رطوبت محیط تغییر ابعاد خواهند داد. حداکثر دمای لازم برای تولید این گروه از ترموودها حدود ۲۱۲ درجه سانتیگراد است. ( ۲۰۰ درجه سانتیگراد برای سخت چوبها و ۲۱۲ درجه سانتیگراد برای نرم چوبها )

مطالعه مقاله بیشتر
راهنمای انتخاب انواع ترموود

انواع ترمو وود در کلاس D با توجه به استاندارد EN 311 در رده ۲ از نظر مقاومت و دوام در برابر شرایط طبیعی قرار می گیرند.

جدول رده بندی پایداری چوبها در شرایط طبیعی

میزان پایداری

رده بندی دوام و پایداری

پایداری بسیار بالا

۱

پایدار

۲

نسبتا پایدار

۳

پایداری اندک

۴

بدون دوام و پایداری

۵

تولید چوب ترمووود از نظر کلاس (ترموود S یا ترموود D ) از هر دو نوع چوب (چوب سخت یا چوب نرم) امکان پذیر است. دمای پخت انواع ترمووود و نیز مدت زمان نگهداری چوب در آن دما علاوه بر نقش تعیین کننده ای که در کلاس (S یا D) انواع ترموود دارند بر روی ظاهر چوب نیز تاثیر فراوانی می گذارند. پخت چوب در دمای بیشتر و نیز بالاتر بودن زمان پخت ، باعث می شود که رنگ نهایی ترموود تیره تر گردد.

در تصویر زیر تاثیر دما بر رنگ ظاهری چوب کاملا مشخص شده است. در این تصویر چوبها همه از نوع کاج هستند و مدت زمان پخت نیز برای همه آنها برابر (۳ ساعت ) بوده است ولی با افزایش دما رنگ نهایی چوب کاملا تغییر کرده و تیره تر شده است.

تفاوت رنگ انواع ترمووود در اثر دما

در تصویر دیگری که در زیر آمده است نیز می توان تاثیر حرارت و زمان پخت را در چوبها مشاهده کرد. شرایط متفاوت حرارت و زمان در یک نوع چوب، منجر به تولید محصولاتی متفاوت شده است.( انواع ترمووود کلاس D در دمای بالاتر و مدت زمان بیشتر پخت، تولید می شود )

تاثیر دما بر ظاهر انواع ترمووود
تاثیر دما بر ظاهر ترمو وود

نکته مهم در انتخاب انواع ترموود مناسب جهت فضایی خاص این است که ، باید ویژگی های فضای مورد نظر را بررسی کرده و آنگاه دست به انتخاب انواع ترمووود هم از نظر کلاس ترمو وود و هم از نظر نوع چوب بزنیم. جهت تسهیل این امر می توانید از دستورالعملهای راهنما، که بر اساس استاندادهای EN 311 ،EN 350 و منطبق بر دستورالعمل های انجمن بین المللی ترمو وود (International ThermoWood Association) ارائه شده اند استفاده نمایید.

برای آشنایی با نحوه انتخاب ترموود، می توانید مقاله راهنمای انتخاب انواع ترموودرا مطالعه کنید.

برای آشنایی با نحوه استانداردها و نکات فنی ترموود، می توانید مقاله “ترموود، استانداردها و نکات فنی” را مطالعه کنید.

مطالب زیر را از دست ندهید

کاربردهای ترموود ( چوب ترمو ) – بخش سوم

کاربردهای ترموود ( چوب ترمو ) – بخش سوم چوب ترمو یا چوب گرما دیده (ترموود) چوبی است که بواسطه فرآیند حرارتی، از نظر خواص ظاهری و فنی ارتقا یافته [...]

راهنمای انتخاب انواع ترموود

راهنمای انتخاب انواع ترموود در سالهای اخیر استفاده از پروفیلهای ترموود در معماری رونق بسیار زیادی پیدا کرده است.استفاده از انواع ترموود ، هم در معماری داخلی و هم در [...]

ترموود چیست؟

ترموود یا چوب گرما دیده چیست؟ (Termowood) ترموود یا چوب گرمادیده (چوب ترمو)، چوبی است که جهت افزایش دوام و اصلاح ساختار سلولی تحت شرایط خاص گرمادیده است. پی بردن [...]

استانداردهای چوب ترمو و مشخصات فنی – بخش دوم

استانداردهای چوب ترمو و مشخصات فنی، بخش دوم ترموود یا چوب گرمادیده یکی از انواع چوبهای فرآوری شده ای است، که استفاده از آن به خاطر ویژگی های مثبت فراوانی [...]

بانک مقالات ترموود
جهت ارتقا سطح کیفی مطالب لطفا به مقاله فوق امتیاز دهید. جهت امتیاز دهی بر روی ستاره مورد نظر کلیک کنید.
1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (امتیاز میانگین این مطلب4,78 می باشد.)
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

error:
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟